Szürreális fekete komédia a kaposvári színház stúdiójában

Marius von Mayenburg A csúnya című darabját mutatják be kedden a kaposvári Csiky Gergely Színház stúdiójában.

A színdarab története egy multinacionális cégnél fejlesztőmérnökként dolgozó férfiről szól, aki egy napon megtudja, hogy rettenetesen csúnya az arca. Emiatt, noha elfogadták legújabb fejlesztését, annak bemutatását másra, egy kollégájára bízzák. Lette, a darab főszereplője ekkor elhatározásra jut: eladhatónak, azaz szépnek kell lennie. Egy műtét segítségével olyan arcot kap, amelyről mindenki csak álmodozik. Idővel Lette arca megsokasodik, egyre több ember tűnik fel az ő arcával, mindenki úgy akar kinézni, mint ő.

A főhős élete gyökeresen megváltozik, személyisége átalakul. Mi maradt odabent, az arc mögött, és milyen álmok jönnek ezután? E kérdésekre is igyekszik választ adni az előadás, amelyet Némedi Árpád, a kaposvári társulat tagja állít színpadra. Az eddig színészként ismert Némedi Árpád 1988 óta tagja a kaposvári teátrumnak, ez az első rendezése. Az MTI érdeklődésére elmondta: a darab témája mellett annak szerkezetét is roppant izgalmasnak találta. Például azt, hogy a jelenetek egymásba folynak, és minden színész több szerepet játszik – magyarázta a rendező, hozzátéve, hogy a díszlet is ezt az állandó átalakulást, játékot szolgálja és számos meglepetéssel szolgál.

A rendezői „szerepről” Némedi Árpád úgy vélekedett, hogy az egy „érdekes utazás”, hiszen most saját színészkollégáit instruálja, vezeti. Hozzátette: szándéka szerint igazi műhelymunka eredményeként ölt végső formát az előadást. A darab Veress Anna fordításában kerül színre, a főbb szerepeket Takács Géza, Német Mónika, Gyuricza István és Szvath Tamás játssza. A díszlet Szalai József, a jelmez Kovács Andrea munkája.

Forrás: MTI