A 100 éves budapesti házak jövő áprilisban is várják az érdeklődőket

Jövő áprilisban is várják az érdeklődőket a 100 éves házak a Budapest100 programsorozat keretében, amely az adott évben centenáriumukat ünneplő épületeket mutatja be a látogatóknak.

Az OSA Archívum ötlete alapján a Kortárs Építészeti Központ Alapítvány (KÉK) szervezésében megvalósuló fővárosi programot 2014-ben április 26-án és 27-én tartják. A jövőre építésük 100. évfordulóját ünneplő lakóházak és intézmények csak ebből az alkalomból megnyíló terekkel és az ünnep alkalmából hallható történetekkel, programokkal várják az érdeklődőket – közölte az alapítvány az MTI-vel.

A szervezők elsődleges célja, hogy a programmal ráirányítsák a figyelmet Budapest építészeti értékeire és az épített környezetre. Társadalmi szempontból emellett azt is fontosnak tarják, hogy a képzett önkéntesekkel megvalósuló civil városi ünnep közelebb hozza egymáshoz a látogatókat és a házak lakóközösségeit egyaránt.

A kezdeményezést első alkalommal 2011 áprilisában rendezték meg; ekkor 50 épület nyitotta meg kapuit és a kétnapos akció 16 ezer érdeklődőt vonzott.

A következő évben 35 lakóház és 25 intézmény vett részt a kezdeményezésben és 17 ezerre nőtt a látogatószám.2013-ban 50 százéves épület csatlakozott az ünnephez, a közintézmények, lakóközösségek színes, gazdag programkínálattal várták az érdeklődőket, valamint az esemény részeként nosztalgia villamosok idézték fel a 100 évvel ezelőtti Budapest hangulatát. A résztvevők száma idén meghaladta a 18 ezret.

Az akció híreit és a csatlakozás feltételeit a www.budapest100.hu oldalon lehet olvasni.

Forrás: MTI