Európai Filmdíjak – A budapesti fiatalok is szavaznak a 2014-es Fiatal Közönség Díj nyerteséről

Budapest is bekapcsolódik jövőre az Európai Filmakadémia (EFA) Fiatal Közönség Díjának odaítélésébe.

A Filmakadémia harmadszor hirdette meg pályázatát, amelynek győztesét hagyományosan a Fiatal Közönség Napján, jövőre 2014. május 4-én hirdetik ki – ismertette csütörtökön a testület honlapja.

A pályázatra 2014. január 24-ig olyan európai egészestés produkciók – játékfilmek, dokumentumfilmek és animációs filmek – nevezhetnek, amelyek a 12-14 éves korosztálynak szólnak, és premierjükre – akár filmfesztiválon, akár a filmforgalmazásban – 2013. március 1-je után került sor.

A nevezett munkák közül ifjúsági filmfesztiválok igazgatói és az Európai Filmakadémia tagjai közül felkért zsűri választja ki a díjra jelölt három alkotást.

A produkciókat május 4-én 12 európai nagyvárosban, köztük első ízben Budapesten, valamint Belgrádban, Pozsonyban, Kolozsváron, Londonban, Prizenben, Rigában, Szófiában, Tbilisziben, Torinóban, Wroclawban és Erfurtban zárt vetítésen mutatják be a tizenéves közönségnek, amely rögtön a filmek megtekintése után szavaz a díjról.

A voksolás eredménye nyomán még aznap megtartják a díjátadó ceremóniát Erfurtban, ahová a jelölt alkotások rendezőit is meghívják. A díjátadót online élőben közvetíti az EFA honlapja.

Idén a Berlinalén is bemutatott The Zigzag Kid című holland film, Vincent Bal alkotása kapta a Fiatal Közönség Díját.

(http://www.europeanfilmacademy.org/European-Film-Academy-Young-Audience-Award.277.0.html)

Forrás: MTI