Átadták az Aase-díjakat

Átadták az epizodistákat jutalmazó Aase-díjakat: a Gobbi Hilda által alapított szakmai elismerést az idén Ecsedi Erzsébet, Horváth Zsuzsa, Beratin Gábor és Cs. Németh Lajos színművész vehette át a Bajor Gizi Színészmúzeumban hétfőn megrendezett ünnepségen.

Gobbi Hilda színművész végakaratának megfelelően évente adják át az emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői, az epizodisták számára alapított Aase-díjat, amelyet minden évben négyen kaphatnak meg (két férfi, két nő, egy-egy vidéki, illetve budapesti színész). A díjat Ibsen Peer Gyntjének édesanyjáról, Aase anyóról nevezték el, az epizódszerep megformálása Gobbi Hilda egyik kiváló alakítása volt.

Az Aase-díjakat az idén 25. alkalommal adták át, és a hétfői ünnepi eseménnyel zárult a Gobbi Hilda születésének 100. évfodulója alkalmából rendezett emlékév programsorozata.

Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára a díjakat átadva arról beszélt, hogy az életben is – ahogy a színházban – néha vannak tökéletes pillanatok, amikor mindenki érzi, hogy valami rendkívülinek, valami különlegesnek vagyunk tanúi. „Ahogy az élet jelentőségteljes eseményeinek, a színházi hatásnak is a pillanat a kulcsa” – mondta.

Kiemelte: Aase anyó megidézésével Gobbi Hilda a díj alapításakor arra hívta fel a figyelmet, hogy a színház az alkotófolyamat számos pontján a cél érdekében lehet ugyan diktatórikus, embert próbáló, de a hatást tekintve a színház csak demokratikus lehet. Az epizódszerep és a főszerep megvalósításának tökéletessége csak egyenlő lehet.

Hozzátette: aki a pillanatba tudja sűríteni a karakter minden fontos jegyét, aki egy jelenetbe élettörténetet képes rajzolni, annak tevékenysége csakis a színészóriások nagyságához mérhető.

Gobbi Hilda végrendeletének megfelelően a díjat neves művészekből álló kuratórium ítéli oda, amelynek tagja Blaskó Péter, Martin Márta, Méhes László, Pogány Judit és Szilágyi Tibor.

Ecsedi Erzsébet 1977-ben végzett a 25. Színház stúdiójában. 1975-ben a Várszínházban, majd a Stúdió K csapatában dolgozott. Később Kecskemétre szerződött, ahova Jancsó Miklós színházi elképzelései vonzották, majd három év múlva átszerződött Szolnokra. 1991 óta a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház tagja. A XIII. POSzT-on a színész zsűri neki ítélte a legjobb női alakításért járó díjat.

Horváth Zsuzsa pályáját 1968-ban kezdte a kaposvári Csiky Gergely Színházban, majd 1976-ban a Miskolci Nemzeti Színházhoz szerződött. A miskolci színházat 1998-ban elhagyva nem szerződött társulathoz, de rendszeresen fellép a Stúdió K-ban, a soproni Petőfi Színházban és a Gózon Gyula Kamaraszínházban, szívesen vesz részt független színházi társulások munkájában.

Cs. Németh Lajos 1962-ben végzett a színművészeti főiskolán, majd két évig a debreceni Csokonai Színház tagja volt. 1964 és 1990 között a Madách Színházban lépett fel. 1990-ben a Budapesti Kamaraszínházhoz szerződött. Számos filmben láthatta a közönség.

Beratin Gábor a színművészeti főiskola elvégzése után, 1981-ben a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházhoz szerződött, 1982 és 1986 között a kecskeméti Katona József Színház, 1986 és 1988-ban a békéscsabai Jókai Színház, 1988 és 1990-ben a győri Kisfaludy Színház tagja volt. 1991-től szabadfoglalkozású színész, 1993 óta a Budapest Bábszínház tagja, jelenleg egyik vezető művésze, emellett foglalkoztatott szinkronszínész is.

Az eseményen az Ivánka Csaba-díjat is átadták. Hirtling István az Ivánka Csaba Alapítvány kuratóriuma nevében Kubik Annától vehette át az elismerést.

Ivánka Csaba (1948-1996) a Nemzeti Színház tragikusan fiatalon elhunyt Jászai Mari- és Tamási Áron-díjas színész-rendezője volt. Emlékének ápolására a művész édesanyja és testvérei hozták létre az elismerést, amelyet elsősorban olyan színházak társulataiban adnak át, amelyek Ivánka Csaba művészi életében fontos szerepet játszottak.

Forrás: MTI