Csáki Róbert festményei a Társalgó Galériában

Csáki Róbert festőművész legújabb műveit mutatja be kedden a fővárosi Társalgó Galériában.

A kiállított 35 kép nagysága változatos, a 21 centiméteres fatáblától a 2×3 méteres olaj-vászonig

Hozzátette, hogy a kis képeket művésztelepeken készítette a nyáron, Erdélyben és a montenegrói Kotori-öbölben, ezeket a kis táblákat ugyanis könnyű szállítani.

„A festmények nem tárgyakat ábrázolnak, ezek a lélek képei, érzéseket generálnak nézőjükben” – jegyezte meg Borsos Mihály, a tárlat kurátora. „A régi mesterek igényességével készített képek a mának szólnak. Nem kell őket megfejteni, látni és befogadni kell őket”- hangsúlyozta. Példaként említette az Hommage á Moliére című képet, amely a szegénység és a lélek gazdagságának diszharmóniáját mutatja.

Csáki Róbert művei a tavalyi kiállításához képest világosodtak, a ködök nagyrészt felszálltak a képeiről, a kompozíciókban megjelentek a figurák, a portrék pedig felismerhetők, mint például a Napkirály (XIV. Lajos) arcképe vagy a Zuboly-szerű fej a Szentivánéji álomból. A meghatározhatatlan, vízilóhoz hasonlító állatka pillantásával az esendőséget sugallja. Az Öböl című képen régi vitorlás, a Sziget címűn a zöldből egy fehér kolostor világlik ki – sorolta a kurátor.

Csáki Róbert 1990-ben diplomázott a budapesti képzőművészeti főiskolán, Dienes Rudolf volt a mestere. 1991-től kiállító művész. Országszerte volt tárlata, 2010-ben Szegeden a Reök-palotában életművéből válogatott kiállítást rendeztek. A művészetét megismerhette már a német, a holland, a kínai, a francia és a román közönség is, Bécsben rendszeresen meghívják munkáit különböző tárlatokra.

A kiállítás a Társalgó Galériában 2014. február 7-ig lesz látható.

Forrás: MTI