A színház a szent és a profán mezsgyéjén – Szakmai beszélgetés a Nemzeti Színházban

A színház a szent és a profán mezsgyéjén címmel szakmai beszélgetést tartanak a Nemzeti Színházban kedden; a programot a teátrum legutóbbi, Johanna a máglyán című bemutatójához kapcsolódva az esti előadás előtt. Az esemény vendége Valere Novarina író-rendező.

A kedden 16 órakor a Kaszás Attila Teremben kezdődő beszélgetésen a Johanna a máglyán című darab szerzőjének, Paul Claudelnek, Pilinszky János költőnek és a kortárs francia nyelvű színház egyik legjelentősebb író-rendezőjének, a svájci-francia Valere Novarinának elmélkedéseiről lesz szó – áll a teátrum MTI-hez eljuttatott közleményében.

A 66 éves Valere Novarina nemcsak dráma- és esszéíró, valamint rendező, hanem ismert képzőművész is. A szakmai elismerés után a közönségsikert a Képzeletbeli operett című mű hozta meg számára. Azon ritka drámaírók közé tartozik, akinek műve már életében a Comédie Francaise repertoárjára került és az avignoni fesztiválnak is visszatérő vendége.

A Nemzeti Színházat jelenleg vezető Vidnyánszky Attila igazgatása alatt és meghívására a Csokonai Színház társulatával 2009-ben mutatta be Debrecenben Valere Novarina a Képzeletbeli operett című darabját, amely 2010-ben öt estén át a párizsi Odéon Színházban is látható volt.

A keddi Nemzeti Színházbeli szakmai beszélgetésen elsőként Valere Novarina Louis de Funes-hez című írásából hallhat részletet a közönség Horváth Lajos Ottó előadásában, majd A cirkusz, a liturgia és a színház címmel ismerheti meg a szerző gondolatait.

A rendezvényen Sepsi Enikő Az én nélküli költészet színháza – Pilinszky és Novarina című, valamint Jelenits István Pilinszky és Claudel című írását is hallhatják az érdeklődők és megismerhetik Vidnyánszky Attila a Johanna a máglyán című előadáshoz írt rendezői jegyzeteit.

Az eseményen Pilinszky János Beszélgetések Sheryl Suttonnal című művéből is hallhatók részletek Söptei Andrea és Schnell Ádám előadásában. A rendezvény zárásaként a Nemzeti Színház nagyszínpadán este Paul Claudel és Arthur Honegger Johanna a máglyán című darabja látható Vidnyánszky Attila rendezésében.

A szakmai beszélgetést a Nemzeti Színház, a Francia Intézet és a Károli Gáspár Református Egyetem szervezi, a program ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, az érdeklődők jelentkezését a szervezes@nemzetiszinhaz.hu címen várják.

Forrás: MTI