Presznyakov-fivérek a Bárkán

Különleges eseményre készül a Bárka Színház társulata. A Magyarországon is jól ismert világszerte népszerű szerzőpáros, Oleg és Vlagyimir Presznyakov, a Presznyakov-fivérek nemcsak maguk írták, de maguk is állítják színpadra az EURÓPA-ÁZSIA című, több mint tíz éve írt, de erre az alkalomra fölfrissített színművüket december 20-án.

europa_azsia_probafoto_01

A testvérek drámaírók, forgatókönyvírók, rendezők, producerek és színészek. Iráni anyától és orosz apától születtek, Oleg 1969-ben, Vlagyimir pedig 1974-ben. Mindketten ugyanazt az iskolát végezték, az Uralon túli Jekatyerinburgban, a Gorkij állami egyetemet, és közösen alapították meg a Fiatalok Színházát az egyetemen, ahol különleges színházi munkába fogtak. Oleg és Vlagyimir a kezdettől közösen írnak. A darabjaikat, melyek nemcsak Oroszországban, illetve Moszkvában, hanem szerte a világon sokat játsszanak, Presznyakov-fivérek szerzőnévvel illetik.

Alkotói pályájuk végig párhuzamosan halad. Drámákat 2000-ben kezdtek el írni, az első az Európa-Ázsia volt. Előtte nem dolgoztak színházban, de egyetemi színjátszóként olyan embereket gyűjtöttek maguk köré, akik hasonlóképp gondolkodtak. Elhatározták, hogy olyan darabokat visznek majd színre, amilyeneket ők maguk írnak.

Az Európa-Ázsiában is olyan világot tárnak elénk, amelyben  a szereplők első pillantásra valóságos, élő figuráknak tűnnek. Csakhogy menet közben, a csavaros, jó szituációkkal és pergő párbeszédekkel megírt jelenetek során kiderül, hogy ez az élőnek tűnő, valóságos emberekből álló világ bizony halott. A klisészerű drámai színházi helyzetek kifordulnak, paródiának hatnak, miközben véresen komolyak is. Egyszerre lehet nevetni és gondolkodni.

A világ csupa halott emberből áll, ahol nincsenek nagy, értékeket és erkölcsi ítéleteket képviselő hősök. A valóság pedig észrevétlenül és a drámai szituációból építkezve egyszer csak kinyílik, mindenféle valóságos, ám valójában irracionális dimenziók felé…

A 2000-ben írt művüket magyarul a Bárka Színház játssza először. A Presznyakov-fivérek nemcsak a Bárka Színház előadását rendezik meg, hanem a szöveget is fölfrissítették a budapesti bemutató alkalmára.

europa_azsia_probafoto_02

Presznyakov-Fivérek: Európa–Ázsia
utcamusical
Fordította: Kozma András

Anya – Varga Anikó
Férfi Tanú – Jerger Balázs e.h.
Női Tanú – Szabó Emília
Menyasszony – Szorcsik Kriszta
Vőlegény – Seress Zoltán
Férfi szélvédővel a fején, Bölény – Ilyés Róbert
Kínai biciklis, Rendőr – Dévai Balázs
Kaszik – Gados Béla
Elvis I. – Spolarics Andrea
Elvis II. – Kardos Róbert
Elvis III. – Varjú Olga
Félszemű hosztesz – Makra Viktória m.v.
Kisfiú – Závada János m.v./Kovács Balázs Olivér m.v.

Koreográfus: Gergye Krisztián m.v.
Díszlet – és jelmeztervező: Barnoff Tamara m.v.
Zene: Szakál Tamás m.v., Pagonyi András m.v.,  Fekete János m.v.- beatbox, Vidák Róbert/Lamm Dávid m.v. – gitár
Dramaturg: Lőkös Ildikó
Rendezőasszisztens: Pogács Zsuzsa
A rendezők fordító-munkatársa: Kornél Emília Milka
Rendező: Oleg Presznyakov és Vlagyimir Presznyakov

Fotó: Dobos Csaba
Forrás: Bárka Színház