Törőcsik Mari felhívásának elsők között tett eleget a Jókai Színház

A Békéscsabai Jókai Színház – több más színházhoz hasonlóan – a közelmúltban az alábbi levelet kapta Törőcsik Maritól, a Nemzet Színészétől, kétszeres Kossuth­ és Jászai Mari-­díjas színművész,  Érdemes­  és  Kiváló  művésztől,  amit  gyors  levélváltások  követtek,  és  a  csabai színház elsők között tett eleget a művésznő felhívásának.

Törőcsik Mari felhívása:

Kedves Kollégák! Több, mint 30 éve működik egy színház Celldömölkön. Engem meghat, hogy egy ilyen kisvárosban ilyen régóta ragaszkodik a város a színházához. Most bajban van a Kamaraszínházuk a leromlott külső állapota miatt. Minden magyar színháznak  elküldöm  ezt a pársoros levelet  és arra  kérek minden színészt, hogy támogassuk a Celldömölki Kamaraszínház rendbehozatalát. Hál Istennek elég sokan vagyunk színészek és a legkisebb összeg is sokat segít nekik.
Mindenkinek előre is köszönöm a segítségét: Törőcsik Mari

Arra kérem a színházakat, hogy az összegyűlt pénzt az alábbi számlaszámra utalják át: Soltis Lajos Színház 11747037­20012632­00000000 Budapest, 2013. november 19.

A Jókai Színház társulata elsők között reagált a művésznő levelére. Fekete Péter, a színház igazgatója az alábbi válaszlevelet küldte:

Törőcsik Mari, kétszeres Kossuth­ és Jászai Mari­-díjas színművész,
Érdemes­ és Kiváló művész, a Nemzet Színésze
Nemzeti Színház
Budapest
Bajor Gizi park 1.
1095

Tisztelt Művésznő!

Segítségkérő  felhívását,  melyben  a  Celldömölki  Kamaraszínház rendbehozatala  ügyében  kéri  a magyar színházi  társadalom segítségét,  a  Békéscsabai  Jókai  Színház  társulata  –  és  valamennyi közalkalmazott  dolgozója  – rendkívül  komolyan  vette.  Ha  a  nemzet színésze, színházi  világunk megbecsült  nagyasszonya  személyesen  fordul  felhívással  a  kollégákhoz,  annak  súlya  van,  azt komolyan kell venni.

Ennek a gondolatnak a jegyében színházunk valamennyi dolgozója úgy döntött, hogy jövedelméből személyenként  1.000–1.000  (adózott)  Forint  felajánlással  kíván  csatlakozni  a  Művésznő felhívásához. Az 1.000 Forint természetesen jelképes, ahogy az is szimbolikus jelentőségű, hogy a díszítő  munkástól  a Jászai-­díjas  színészig,  a kellékestől  a szervezőig,  mindenki  egyhangúan csatlakozott az akcióhoz.

Köszönjük odafigyelését, a Celldömölki Színház iránti elkötelezett, lelkes és lelkesítő felhívását! A Jókai  Színház  delegációja  részt  vesz  a  december  7­ei,  Celldömölkön  megrendezésre  kerülő színházmentő gálán, miután az összegyűlt összeget a Soltis Lajos Színház egyszámlájára befizeti.

Békéscsaba, 2013. november 29.

Kézcsókkal:
Fekete Péter
igazgató

Nagy Gábor, a Soltis Lajos színház vezetője a következőkben köszönte meg a Jókai Színház társulatának felajánlását:

Tisztelt Igazgató úr!
Kedves Péter!

Ezúton is fogadd hálás köszönetem a segítségért!
Ahogy a drága Mari mondta, amikor kérte a véleményem az ötletéről: sok kicsi sokra megy. Azt is gondolom, hogy ezer forint már pénz, egy egész színházi kollektívától pedig – így, egyemberként – csodálatos!
Engedd meg nekem, hogy gratuláljak azért, hogy ilyen kiváló Munkatársaid vannak!
Társaim nevében is nagyon köszönöm a támogatást!
Köszönöm azt is, hogy eljöttök, itt lesztek velünk, itt lesztek nálunk, hogy fellépésetekkel is segítsetek bennünket!
Utóbbi technikai részleteivel kapcsolatban Nagy Zsuzsi kolléganőm keresi meg a színházat.

Életedhez, Munkádhoz – ahogy mindegyik Kollégádéhoz is – minden jót kívánva, a segítséget ismételten megköszönve, maradtam tisztelettel Társaim nevében is:

Nagy Gábor
egyesületi elnök
a Soltis Lajos színház vezetője

A Soltis Lajos Színház épületének felújításáért szervezett december 7-ei gálaestről bővebben az alábbi linkre kattintva tájékozódhatnak:

http://www.soltisszinhaz.hu/pages/hirek.php?req_block=1

Forrás: Békéscsabai Jókai Színház
,