A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2013. decemberben és 2014. január elején

December 3.: DDNP Klub
Utazás az USA nemzeti parkjaiba – Rózsa Anita előadása
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 17.00 óra. Ingyenes program.

December 14.: Karácsonyváró kézműves játszóház gyerekeknek a Fehér Gólya Múzeumban
A vidám, alkotó délelőtt a karácsonyi készülődés jegyében telik, természetes anyagokból alkothatnak szebbnél szebb karácsonyfadíszeket a gyermekek.
Helyszín, időpont: Kölked, Fehér Gólya Múzeum, 10.00 óra
Részvételi díj: 500 Ft/fő

December 14.: Csatatéri séták – Régészeti feltárások
A túrasorozat a hadtörténelem nyomait követi végig terepen a török időktől az 1950-es évekig, hadtörténész kutató közreműködésével.
A december 14-i alkalommal dr. Négyesi Lajos alezredes, csatatérkutató az 1526-os mohácsi csata helyszínének kutatásairól tart előadást, majd Bertók Gábor (Janus Pannonius Múzeum régésze) és munkatársai talajradaros mérést mutatnak be a tömegsírok területén, ezzel bepillantást nyerünk a mai régészeti kutatás nem romboló módszereibe. Ezt követően a feltételezett Földvár falu helyszínét keressük fel Majs közelében, ahol a csata első jelentős összecsapása volt és a török ágyúsor állt.
Helyszín, időpont: Mohácsi Történelmi Emlékhely, 10.00 óra. A program időtartama: 2 óra. A részvételi díj: a belépőjegy ára.

December 16.: Kis Természetbúvárok Szakköre
A Kis Természetbúvárok Szakkörének foglalkozásain rátermett oktatók segítségével, élményt adó programokon fedezhetik fel a gyerekek az élővilág titkait. A december 16-i program témája: Élet az örök hó birodalmában
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 15.00 óra. A program időtartama: 1,5 óra. A részvételi díj: 300 Ft/fő.

Január 7.: DDNP Klub
Utazások Erdélyben – Buchert Eszter előadása
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 17.00 óra. Ingyenes program.

Január 11.: Rétisasok Béda-Karapancsán
Az évente megrendezésre kerülő Országos Sasszinkron célja a helyben költő, illetve hozzánk telelni érkező ragadozó madarak felmérése egy összehangolt megfigyelés keretében. A szinkronhoz kapcsolódó túránk során távcsövek, spektív segítségével figyeljük meg a ragadozó madarakat, szerencsés esetben az ártéren fészkelő rétisast is megpillanthatjuk. A programon szakemberekkel beszélgetünk e madarak érdekes világáról és felmérésük fontosságáról.
Helyszín, időpont: Kölked határában, a Nagypartosi tanösvény indító táblája a Duna-töltésen, 9.00 óra.
A túra hossza, időtartama: 5 km, 4 óra. A részvételi díj: 500 Ft/fő.

Forrás: Duna-Dráva Nemzeti Park

Duna-Dráva