Bajor fenyőfa, nápolyi betlehem látható a Szent Péter téren

Ferenc pápa első karácsonya a hagyomány jegyében zajlik a Vatikánban, ahol az idén sem hiányzik a Szent Péter téren felállított bajor óriásfenyő és mellette az életnagyságú – ezúttal Nápolyból érkező – betlehem.

December 2-án kezdi meg a betlehem építését Vatikánváros Kormányzósága – jelentette a Vatikánnal foglalkozó i.media francia nyelvű hírügynökség.

Az olasz karácsony jelképének számító betlehem most is Itália déli részéről érkezik: a betlehemépítés hagyományát művészi szinten ápoló Nápoly városából. Tipikus barokk nápolyi betlehem kel életre a Szent Péter tér közepén, az ókori obeliszk bal oldalán. A gyermek Jézus születését ábrázoló jelenet díszlete és az ebben elhelyezett szobrok is szokás szerint életnagyságúak lesznek.

Tavaly Basilicata tartomány ajánlotta fel saját készítésű betlehemét ennek költségeit is vállalva. Nápoly is szponzorok segítségével mutatja be betlehemi tradícióit a karácsonykor a világ leglátogatottabb és az ünnepi televíziós műsorokban is legtöbbször mutatott terén.

Az obeliszk jobb oldalára kerülő fenyőfa érkezését december 6-ra várják a Vatikánba a bajorországi Waldmünchen erdőiből. A majdnem harminc méter magas fát 2500 arany és ezüst gömbbel díszítik fel, a vatikáni színeket idéző sárga-fehér égőkkel világítják ki.

A gyertyagyújtás december 13-án lesz, amikor Ferenc pápa Waldmünchen delegációját is fogadja.

A betlehemet december 24-én avatják fel: ekkor a Vatikán egyik dolgozójának gyermeke helyezi el a jászolban a gyermek Jézus szobrát.

Az i.media megjegyezte, hogy az új pápa karácsonya a „lehető legklasszikusabb lesz”. Ferenc pápa szenteste a Szent Péter-bazilikában mutat be szentmisét. December 25-én délben a bazilika lodzsájáról ad Urbi et Orbi áldást Róma városának és a világnak.

Forrás: MTI