Aranyszimfóniák – Tommy Vig 75!

Jazzkoncert londoni olimpiai bajnokaink tiszteletére
2013. december 1., vasárnap, 15.00 – Duna Palota

Közreműködnek:
Benkó Sándor, Mia Kim
Sennyey Tibor, Darab Katalin, Darab Katalin, Zelinka Tamás

Rendhagyó ötlettel állt elő a nemrég 75. születésnapját ünneplő Tommy Vig. A 2006-ban az Egyesült Államokból hazatelepült világhírű vibrafon művész, dobos, zeneszerző a magyar sportolók londoni sikerein felbuzdulva mind a nyolc aranyérmünkhöz komponált egy-egy jazz-szimfóniát.

Tommy Vig

Tommy Vig

Tommy Vig egyébként már korábban is kötődött a sporthoz, az olimpiai mozgalomhoz. Amellett, hogy olyan neves szupersztárok társaságában állhatott színpadra, mint Frank Sinatra, Miles Davis, Rod Stewart, Diana Ross vagy Michael Jackson, őt kérték fel a 1984-es Los Angelesben rendezett játékok kísérőrendezvénye, az Olimpiai Jazz Fesztivál megszervezésére is.

Tommy Vig

Tommy Vig

A londoni sikerek hatására készült vadonatúj szerzeményeket egy nagyszabású gálakoncert keretében a Budapest Jazz Orchestra kíséretével december 1-jén a Duna Palotában mutatja be neves művészek közreműködésével. Tommy Vig és a zenekar mellett színpadra lép Benkó Sándor Kossuth-díjas klarinétművész és Mia Kim énekesnő.

Tommy Vig és Nebald György

Tommy Vig és Nebald György

A kompozíciókhoz Sennyey Tibor költő írt rövid verseket, melyeket Zelinka Tamás olvas fel, Darab Katalin balett-táncosnő az egyes sportágakat illusztráló művészi táncot ad elő. Ruttka Ferenc festőművész a művek ihletésére élőben egy vászonra kivetítve fest 12 festményt, amelyeket a koncert után az Olimpiai Bajnokok Klubja által rendezett fogadáson ünnepélyesen londoni aranyérmeseinknek ajándékoznak.

Az előadást Dr. Simicskó István államtitkár köszöntőbeszéde vezeti fel.

Tommy Vig és Szilágyi Áron

Tommy Vig és Szilágyi Áron

A zeneművek címei:
– „Aranyos Danuta” – Kozák Danuta, kajakos
– „Vívás!” – Szilágyi Áron, vívó
– „Pont!” – Gyurta Dániel, úszó
– „Vetés – aratás” – Pars Krisztián, kalapácsvető
– „Kajakra!” – Dombi-Kökény, kajak kettős
– „Magyar erő” – Berki Krisztián, tornász
– „Tántoríthatatlan” – Risztov Éva, úszó
– „Aranylányok” – női kajak négyes

Fotó: Kozma János