Graphifest fesztivál a Design Terminálban

Négy grafikai kiállítással és szakmai előadásokkal várja a közönséget a Design Terminálban a 7. Graphifest tervezőgrafikai fesztivál, amelynek keddi nyitóestjén átadták az Aranyrajzszög- és a MATT-díjakat, valamint bejelentették a Budapest Közlekedési Központ (BKK) logópályázatának eredményét is.

A november 28-ig tartó eseménysorozatot a magyar tervezőgrafikusok legrangosabb szakmai eseményeként tartják számon, melyet ebben az évben is az Aranyrajzszög Társaság (ART), a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága (MATT), valamint a Design Terminál szervez.

A Design Terminál tájékoztatása szerint a nyitóeseményen a tizenkettedik alkalommal adták át az Aranyrajzszög-díjat, amellyel a konkrét megbízásokra készült legjobb tervezőgrafikai munkákat jutalmazzák. Idén a szuverén tervezőgrafika díját Berecz András, az év pályakezdő tervezőgrafikusa díját Hasenstaub Lívia, míg az év grafikai stúdiója díját a Graphasel nyerte el.

Az utóbbi évek tervezőgrafikai tevékenységéért járó díjat José Simon (Simon József) vehette át, az Aranyrajzszög Életmű Díjjal pedig Kemény György munkásságát jutalmazták.

A BKK a Design Terminál közreműködésével pályázatot írt ki a metró, a HÉV és a dunai hajójáratok új emblémáinak elkészítésére. A pályázatra meghívott öt grafikus, illetve grafikai stúdió terveiből a zsűri a Hidden Characters (Nagy Dániel és Orbán Péter) művét választotta ki.

A MATT tematikus pályázata idén a Látványkonyha témakörében várta az alkotásokat. A grafikusok arra keresték a választ, hogy valójában mekkora a mozgásterük, mennyire tudják saját egyéniségüket beleszőni egy-egy grafikai megrendelésbe, amelynek keretében szigorú szabványok szerint, pontos instrukciók alapján kell egyedit tervezniük.

A MATT 250 ezer forintos pénzjutalommal járó fődíját Kovács Mónika, a zsűri elnökének különdíját Szebenyi Dávid, a MATT különdíját pedig Riba Hilka, valamint Csuport Andrea, Demeczky Nóra és Herr Ágnes vehették át a nyitóesten megtartott díjkiosztón.

A három pályázatra beérkezett munkákat a Design Terminál külön kiállításokon mutatja be november 28-ig.

A tervek mellett az Erzsébet téri épület emeletén egy másik tárlat is helyet kap, amely a 75. születésnapját ünneplő, ikonikus brit kiadó, a Penguin Books borítóiból mutat be különleges válogatást.

A kiállítás nem csupán felsorakoztatja az elmúlt évtized legjobb borítóit, hanem leírja és elemzi azt a folyamatot, ahogyan azok készültek, és ahogy a több mint 20 variáns közül kiválogatták azt az egyet, amely végül az olvasó kezébe kerülhetett.

A látogató megismerheti a munkák mellé csatolt kommentárokat és véleményeket, amelyeket többek között Paul Auster, Nicholas Blechman, David Byrne, Brian Cronin, Elizabeth Gilbert, Hanif Kureishi, Roseanne Serra, Art Spiegelman, Ruben Toledo, Tomer Hanuka, Paul Sahre, Chris Ware, a könyvek szerzői és a kiadó munkatársai készítettek.

Forrás: MTI