Tíz egész estés animáció az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon

Tíz egész estés animációt és harminchárom rövidfilmet mutatnak be a 11. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, amelynek az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Toldi mozi ad otthont november 27. és december 1. között.

A fesztiválon tíz egész estés animáció lesz látható, ezek közül öt alkotás és harminchárom európai animációs rövidfilm száll versenybe a világ minden tájáról. Először szerepelnek a programban latin-amerikai filmek.

Az egész estés versenyfilmeket az idén is háromtagú nemzetközi zsűri bírálja el. A grémium tagjai: a holland Hisko Hulsing, a brit Daniel Grey, valamint az erdélyi Kassay Réka rendező. A rövidfilmes verseny nemzetközi testületében az Oscar-díjas lengyel Zbigniew Rybczynski, Szederkényi Bella és a brit Paul Bush kapott helyet. A fődíjak mellett közönségdíjat és különdíjat is kiosztanak – hangzott el a programot ismertető, keddi budapesti sajtótájékoztatón.

„Olyan filmeket válogattunk be az idei programba, amelyek ritkán vagy egyáltalán nem érhetők el a magyar közönség számára” – mondta Liszka Tamás fesztiváligazgató. Hozzátette: az idei fesztivál filmjei az időről, a jövőről és a tudományos fantasztikumról szólnak.

November 27-én, szerdán a Libanoni keringő rendezőjének, az izraeli származású Ari Folman legújabb filmjével, A futurológiai kongresszussal indul az öt napos programsorozatot az Uránia moziban. A filmet a hazai mozikban januártól játsszák.

Paul Bush brit alkotó Babeldom című animációját a tudományból, a technológiából, az iparból, és az építészetből gyűjtött mozgóképekből állította össze és a jövő városát egy szerelmi történeten keresztül mutatja be. Vetítik a szintén brit Phil Mulloy Fájdalom és szánalom című abszurd, groteszk humorral teli munkáját, amely az alkotó híres Christie-trilógiájának harmadik, lezáró része.

A latin-amerikai alkotások közül a fesztiváligazgató kiemelte az argentin María Ramírez Ánima Buenos Aires című, négy részből álló, humoros mozifilmjét, amelyben egy tangótáncos pár köti össze az epizódokat.

A Rio 2096: A szerelem és düh című brazil filmben a hatszáz évet megélt főszereplő a dél-amerikai ország négy különböző történelmi időszakát meséli el, miközben az igaz szerelmet keresi.

A fesztiváligazgató felhívta a figyelmet a japán Hitosi Takekijo munkájára, az Éjfélkor az iskolában című abszurd alkotásban a három főszereplő kísértetekkel találkozik az iskola laboratóriumában.

A rövidfilmek mezőnyében két magyar filmet tűztek műsorra. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tavaly diplomázott hallgatójától, Vácz Pétertől a Nyuszi és Őz című, Ruska Lászlótól és Ringeisen Dávidtól pedig a Papírvilág című film szerepel a programban.

A verseny mellett az eseményen több Romániában élő magyar művész munkáját is vetítik. Lesz Anime Haiku válogatás a kortárs japán animáció Európában kevésbé ismeret irányzataiból, valamint több, gyermekeknek és felnőttnek szóló workshop, amelyek során az animációk készítésébe pillanthatnak bele az érdeklődők.

Forrás: MTI