Tolerancia fesztivált rendeznek Szombathelyen

Tolerancia fesztivált rendeznek november 15-én 16-án Szombathelyen, az eseményen az előadások és a zenés színpadi produkciók mellett képzőművészeti kiállítás is nyílik, valamint filmvetítés és gasztronómiai bemutató is zajlik majd.

Murai Gábor, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának oktatója, a rendezvény egyik szervezője elmondta: a tavalyi sikeres zsidó fesztivál mintájára bővítették a programot, összefogva a Vas Megyei Roma Önkormányzattal és a Szombathelyi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal.

Hozzátette: a fesztivált elsősorban középiskolás és egyetemista fiataloknak szánják, de szavai szerint ingyenes programjaikon előzetes regisztráció után bárkit szívesen látnak.

Szavai szerint „A mi városunkban: Soha!” alcímet viselő programsorozat fő helyszíne november 15-én és 16-án a Weöres Sándor Színház lesz. A színházban bemutatják például Horvát Aladár Dalok a jégveremből című zenés alkotását, amely a roma holokausztnak állít emléket, valamint Daróczi Ágnes és Bari Károly verseiből is hallható lesz néhány a műsorban, ahol fogyatékkal élő gyermekekből álló zenekar is fellép.

Murai Gábor szólt arról is, az Egyesült Államokból indult a „Not in our Town” azaz „a Mi városunkban: Soha!” mozgalom, amely a diszkrimináció ellen, a kisebbségek védelme érdekében emel szót, a másság elfogadását, a kulturális értékek megismertetését és a párbeszéd kezdeményezését tűzi ki céljául.

A szombathelyi zsidó fesztivál hagyományos programjainak, amelyek november 10-én kezdődnek, továbbra is a Bernstein Béla Kulturális Központ ad otthont, vasárnap délelőtt nyílik Dallos László fotóművész Önretró című kiállítása, folytatódik a Séta a szombathelyi zsidóság múltjában elnevezésű program, valamint az őszi zsidó esték keretében sor került a zsidó szabadegyetemi kurzus negyedik előadására is – hangzott el a tájékoztatón.

Forrás: MTI