Csajkovszkij és Rachmaninov

Az orosz zene két meghatározó alakja; ha tetszik, amolyan zenei értelemben vett apa–fiú kapcsolat. Az egy generációval fiatalabb Rachmaninovra döntően hatott Csajkovszkij, a dallam mindkettejük műveiben kiemelt szerepet kap.

Pjotr Iljics Csajkovszkij

Pjotr Iljics Csajkovszkij

Az érzelmes, áradó dallam, amely az orosz népzene jegyeit viseli magán, és a hallgatót szinte megigézi. Ilyen mű például a százhúsz éve elhunyt Csajkovszkij máig népszerű b-moll zongoraversenye is, amelyet az a Szergej Tanyejev játszott a moszkvai bemutatón, akinek Rachmaninov a Második szimfóniát ajánlotta. Ezen a hangversenyen Csajkovszkij művét a „brilliáns billentyűmágus”, fiatal orosz tehetség, Nikolai Tokarev interpretációjában hallhatja a közönség.

A 2013-ban kettős évfordulót jegyző – száznegyven éve született, hetven éve elhunyt – zeneszerző 1906–1907-ben komponált műve ismertségben nem vetekedhet a vele egy időben keletkezett Holtak szigete című szimfonikus költeménnyel, vagy a hat évvel korábbi II. zongoraversennyel. Van azonban egy különlegessége: alkotója – már amerikai éveiben – átdolgozta, az egyórás alkotás időtartamát szinte a felére csökkentve.

Szergej Rahmanyinov

Szergej Rahmanyinov

A szimfóniát most eredeti formájában hallhatjuk, az előadás magas színvonaláért pedig Kocsis Zoltán a garancia.

Kocsis Zoltán már eddig is rengeteget tett Rachmaninov műveinek magyarországi népszerűsítéséért; kiválóan ismeri a késő romantikus zongoraművész–zeneszerző életművét – a három zongoraversenyt a San Franciscó-i Szimfonikusokkal vette lemezre –, sőt mélyrehatóan tanulmányozta az orosz mester zenéjének hiteles előadásmódját is.

Időpont: 2013. október 31. 19:30
Helyszín: Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Budapest
Csajkovszkij: b-moll zongoraverseny, op. 23.
Rachmaninov: II. (e-moll) szimfónia, op. 27
Vezényel: Kocsis Zoltán
Közreműködik: Nikolai Tokarev (zongora), Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Írta és szerkesztette: Sári Edina