2. Zsidó Filmfesztivál – 2013. november 7-10.

2. Zsidó Filmfesztivál – 2013. november 7-10.
(Kino Café – volt KINO mozi)

A tavalyi nagy siker után idén november 7. és 10. között második alkalommal lesz Budapesten Zsidó Filmfesztivál (ZSIFI). A ZSIFI négy napja alatt 9 játékfilm, 8 dokumentumfilm, 10 izraeli kisfilm és egy 8 filmből álló Garas Retrospektív válogatás kerül vetítésre a KINO Caféban.

A filmfesztivál célja, hogy minél sokrétűbb képet adjon az érdeklődők számára a zsidóság rendkívül színes, és a többség számára ismeretlen világáról, mai állapotáról, filmalkotások formájában. A filmeket Garancsi Ágnes és Csörgits Hunor filmbeszerzők, Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház vezetője, valamint Borgula András, a Gólem Színház művészeti vezetője választották ki. A program összeállításánál döntő szempont volt mind a nemzetiségi, mind a műfaji sokszínűség.

Talán a legtöbben a The Gatekeepers – A Sin Bet titkai című, idén Oscar-díjra is jelölt dokumentumfilmet várják, mely az izraeli titkosszolgálat hat korábbi vezetőjének visszaemlékezése. Az eddig sohasem látott archív felvételekkel tűzdelt dokumentumfilm többek közt palesztin vezetők kiiktatását és Izrael gázai bombázását is taglalja a Sin Bet korábbi vezetőinek visszatekintésében. A titkosszolgálati vezetők részben önkritikát gyakoroltak a filmben, és kétségeiknek adtak hangot Izrael jelenlegi vezetésével, valamint a zsidó állam palesztin-politikájával kapcsolatban.

Kiemelt érdeklődés kísérheti a mai lengyel thriller egyik legjobbjának tartott Wladyslaw Pasikowski Ezután (Poklosie) című játékfilmjét is, mely tavaly nyári bemutatása óta óriási viharokat kavar Lengyelországban. A Jan Tomasz Gross, USA-ban élő lengyel kutató által írt Szomszédok című könyv ihlette filmben felelevenedik, miként mészárolták le a kelet-lengyelországi Jedwabne kisváros lakói zsidó szomszédaikat. A film nagy belpolitikai vitát eredményezett, vetítését azóta több lengyel moziban is levették a műsorról,

Rendkívül izgalmasnak ígérkezik továbbá az OSS 117 – A riói küldetés című francia film az Oscar-díjas Jean Dujardin főszereplésével, valamint A rabbi macskája című animációs film, melyet szinkronizálva vetítünk, hogy a legkisebbek is élvezni tudják.
Igazi ínyencségnek számít a Garas Dezső életművéből 8 játékfilmet felvonultató retrospektív vetítés, melyben többek között olyan örökzöldek kapnak helyet, mint a Legényanya, a Szamárköhögés, a Régi idők focija vagy a Ripacsok.
(Részletes program és a filmek rövid leírása a www.zsifi.org oldalon található.)

A ZSIFI „Kell egy csapat!” mottóval idén is kiírta nyílt kisfilmpályázatát. A Daazo.com-mal együttműködve kiírt pályázatra a szervezők olyan műveket várnak, melyek friss látásmóddal képesek feldolgozni és megjeleníteni a címben foglalt érzést. A fesztivál keretében be is mutatják a Till Attila, Szabó Simon, Mocanu Attila alkotta szakmai zsűri által előzetesen kiválasztott filmeket. A legjobbnak ítélt alkotás rendezője kiutazhat a 2014. évi UK Jewish Film Festival-ra (London), ahol le is vetítik a filmjét.

A ZSIFI főtámogatója a Jewish Joint Distribution Committee (JDC), amelynek magyarországi szervezete az 1991-ben alapított Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS).

The Gatekeepers

The Gatekeepers

The Gatekeepers – A Sin Bet titkai
szines, feliratos, izraeli-francia-német-belga dokumentumfilm, 95 perc, 2012

Rendező: Dror Moreh

Szereplők:
Ami Ayalon
Avi Dichter
Yuval Diskin
Carmi Gillon
Yaakov Peri
Avraham Shalom
Operatőr: Avner Shahaf
Producer: Estelle Fialon, Dror Moreh
Vágó: Oron Adar

A The Gatekeepers című alkotás a Sin Bet izraeli titkosszolgálat hat korábbi vezetőjének visszaemlékezése. Az eddig sohasem látott archív felvételekkel tűzdelt dokumentumfilm által bepillantást nyerhetünk egy eddig szigorúan titkosított világba. A The Gatekeepers többek közt palesztin vezetők kiiktatását és Izrael gázai bombázását is taglalja a Sin Bet korábbi vezetőinek visszatekintésében. A titkosszolgálati vezetők részben önkritikát gyakoroltak a filmben, és kétségeiknek adtak hangot Izrael jelenlegi vezetésével, valamint a zsidó állam palesztin-politikájával kapcsolatban.

Díjak és jelölések:
Oscar-díj (2013) – Legjobb dokumentumfilm jelölés