(P)ART KLUB: CSENDES TŰZ – az Upanisadjazz Ensemble koncertje és szertartása

Az Upanisadjazz Ensemble etno elemekkel tarkított meditatív, improvizatív zenét játszik. A zenekar neve utal az indiai szálra, a ragák hangulatára, felidézve és megidézve a hindu és buddhista filozófiát. Mindezek mellett magába szív például kínai, tibeti, vagy akár afro-elemeket is, és természetesen nem kíván és nem is tud függetlenedni a magyar népzenétől, az egyetemes pentatóniától.

Csupán néhány óriást kiragadva, Bartók, Kodály, Messiaen, Sankar, Kurtág, Chinmoy, Takács Jenő műveit kedveli leginkább. A jazz nagyjai közül is kiemelt hatással bír az együttesre nézve a Syrius, John McLaughlin és a Mahavishnu Orchestra, Al Di Meola, L. Shankar, Jack Bruce, a Shakti formáció és Szekeres Tamás.

Olyan zenészek és művek jelentik a hátteret, akik és amelyek filozófiákat is közvetítenek, nem szórakoztatnak, hanem elmélyülésre, gondolkodásra késztetnek, és ami a legfontosabb: szakralitást adnak minden egyes hangjegynek. Az Upanisadjazz Ensemble zenéjében különleges szerephez jutnak a furulyák, a dobok, a cselló, a zongora és a gitár, de igen fontos az énekmondó és a szertartásvezető szerepe.

Az együttes tagjai:
Dr. Kiss Tamás – a PTE főiskolai tanára, az együttes alapítója, szövegírója és zeneszerzője
Domby Bertalan – gitár
Korponay Zsófi – ének
Kuzsner Péter – zongora, orgona
Tunner Boglárka – cselló
Ziskó Olivér – dob, ütőhangszerek

Időpont: 2013. október 24. (csütörtök), 20.00  
Helyszín: Weöres Sándor Színház, Krúdy Klub
Jegyár: 1.200 Ft

Forrás: Weöres Sándor Színház

weöres-300x221