Függöny fel! – A Centrál Színházban

Igényességet a mulattatásban, gondolkodást a szórakoztatásban – ezt tűzte idén is zászlajára a Centrál Színház. A 11. évadát kezdő teátrum, még ugyan csak hat éve viseli a Vidám Színpad után a Centrál Színház nevet, máris komoly társulatot és állandó vendégszínészeket tudhat támogatói között. A Centrál Színház idén három nagyszínpadi bemutatóval és két kisszínpadi premierrel várja a nézőket. Az évad végén még két előbemutató is várható. A színház a nézők érdeklődésének következtében, anyagilag megerősödve indítja az évadot.

IMG_5928_

Puskás Tamás, a színház igazgatója elmondta, hogy a Centrál Színház az elmúlt évadban a legtöbb nettó jegyárbevételt produkálta a hasonló méretű színházak között. Ez az eredmény feljogosítja arra, hogy a Centrál Színház megkapja azt a fővárosi művészi státuszt, amit a nézők a jegyvásárlásukkal eddig is megszavaztak neki. A színház tavaly érte el először az évi százezres nézőszámot, mindezt átlagosan 3300 forintos jegyárakkal – árulta el a színház igazgatója a hétfői évadnyitó sajtótájékoztatón. Puskás Tamás úgy fogalmazott, nem akarják szórakoztató művész színházként titulálni magukat, mert szerinte csak jó és rossz színház van, és a jó színház mindenképpen szórakoztató. A hagyományos szórakoztatást nyújtó klasszikus komédiák mellett a mindennapokra reflektáló kortárs darabokat is műsorra tűznek, mert ezeknek jött el most az ideje, és ezeket a darabokat kell most játszani.

Az igazgató egy személyes emlékével vezette fel a Függöny fel! című vígjáték ismertetését: Tizenhét éve, amikor feleségével, Básti Juli színművésznővel első fiukat várták, valahogyan mindkettejük alól kicsúsztak anyaszínházaikban a darabok, amikben addig játszottak. A színész ballagott az utcán, s belebotlott Szirtes Tamásba, a direktorába, és könyörgött, a legközelebb bemutatandó darabban adjon neki szerepet, mert feleségével éhen halnak, mielőtt a gyermekük világrajön. Szirtes vakarta fejét, húzta a száját, hát, ebbe a darabba nem tudja Puskást betenni, akármennyire is szeretné, mert nem tudja kiénekelni a h-t ( c-d-e-f-g-a-h-c), sajnálja. Dehogynem tudja, mondta Puskás, adja meg a felkészítő korrepetitor címét, bebizonyítja. Kiénekelte. Viszont azóta sem, soha többet.

federico-garcia-lorca-bernarda-alba-haza-bekescsabai-jokai-szinhaz-foto-a-teamnyari-attila

Tehát, október 18-án kerül bemutatásra Puskás Tamás rendezésében Michael Frayn vígjátéka a Függöny fel!. Michael Frayn drámaírónak akkor jutott az eszébe a Függöny fel! című komédia ötlete, amikor kis híján elaludt egy barátja színdarabján a nézőtéren, és hirtelen arra ébredt, hogy a színház mennyivel viccesebb hátulról, a színfalak mögül, mint elölről.

A különös színházi szerencsétlenségben, a mindennap katasztrófáiban ismerhet magára a néző. Arra, amikor az alkalmatlanság és a tehetségtelenség okvetlenül maga alá temeti mindazokat, akik képtelenek megoldani az életüket és adottságnak fognak fel mindent, amin egyébként változtathatnának.

Szereplők: Schmied Zoltán, Pokorny Lia, Bereczki Zoltán/Szemenyei János, Botos Éva, Szilágyi Csenge, Cserna Antal, Ágoston Katalin, Vári-Kovács Péter, Papp János;

Az évad második felében lesz a harmadik nagyszínpadi premier, szintén Puskás Tamás rendezésében. Mark Haddon kultikus regényének – A kutya különös esete az éjszakában – színpadi adaptációja egyenesen a West Endről érkezik a Centrál Színházba.

Sándor Erzsi, a színház sajtófőnöke kiemelte, hogy ez utóbbi darabot különös figyelem övezi, hiszen a közép-európai térségben először a Centrál Színházban tartottak Nemzetközi Autizmus Konferenciát, szám szerint a tizenegyediket.

A történet szerint a tizenöt éves Christopher autista, de nagyon sokat tud a matematikáról és a fizikáról, de nagyon keveset az emberi érzelmekről. Nem szereti, ha hozzáérnek, és nem hajlandó megérinteni semmit, ami sárga vagy barna. Űrhajós szeretne lenni, de még sohasem járt a szülei nélkül az utcájukon túl. És alighanem ő a világirodalom egyik legkülönösebb nyomozója – egy este ugyanis a szomszédasszony kutyáját döglötten, vasvillával átszúrva találja a kertben, és elhatározza, hogy kinyomozza, ki ölte meg. Így kezdődnek Christopher különös kalandjai, melyek során nemcsak a kutya gyilkosának kilétére derül fény, hanem ennél jóval fontosabb dolgokra is, amelyek sok mindent megváltoztatnak mind az ő, mind a szülei életében.

Bozsik Yvette rendezi és koreografálja a Chicago musicalt, amelynek bemutatója ez év decemberére várható.

Mészáros Márta a kisszínpadon rendezi az Edith és Marlene-t, akiket Nagy-Kálózy Eszter és Botos Éva kelt életre.

A Centrál néző- és színészközpontú színház. A néző a színészek nevére jön be – és a rendezőkére is, meg a jól megválasztott darabokra is, teszem hozzá – és ők azok, akik szavatolják a minőséget. A nézők szeretik ezt, és a színészek is hálásak érte, hiszen a legnagyobbakat kötik magukhoz.

Írta és összeállította: Sári Edina
Fotó: Tóth Viktória