Fotókiállítások és filmes események a Víz Világtalálkozón

Fotókiállítások és filmes események is várják az érdeklődőket a Budapesti Víz Világtalálkozó keretében, amelyet október 8. és 11. között rendeznek.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezik meg az Éltető Víz Filmszemlét, és október 5-én kezdődik a CinemArt Filmfesztivál elnevezésű verseny – mondta el Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára a programokat bemutató sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

A kulturális programokat a Külügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 25 millió forinttal támogatja – tette hozzá az államtitkár.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont október 3. és 6. között az Éltető Víz Filmszemlének, amelyen 28 magyar és külföldi filmet vetítenek a mozi három termében. A szemle díszbemutatóján Mosonyi Szabolcsnak a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült, Vad Szigetköz című filmjét láthatja a közönség. A vetítések mellett szakmai és tudományos programok is várják a látogatókat, az esemény szervezője a szolnoki Tisza Mozi Kft.

Október 5-én kezdődik a CinemArt Filmfesztivál elnevezésű verseny, amelyre bárki benevezhet, aki kedvet érez ahhoz, hogy megvágjon egy maximum 4 perces filmet, amelynek kötelező témáját és tartalma elemeit a verseny kezdetekor kapja meg a szervezőktől. Az elkészült mozgóképeket október 6-án vetítik le. A megmérettetésre még Brazíliából is volt jelentkező – mondta el Demeter István, a Tisza Mozi Kft. ügyvezető igazgatója.

Neves hazai fotográfusok vízzel kapcsolatos témájú műveit mutatja be 100 darab köztéri és a 250 darab óriásplakáton a Víz és Jövő című köztéri fotókiállítás Budapesten és a megyeszékhelyeken.

Ugyancsak Víz és jövő címmel hirdette meg nyáron a Magyar Fotográfusok Háza azt a fotópályázatot, amelyre mintegy kétezer alkotás érkezett. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt tíz alkotást október 15-ig tekintheti meg a közönség a Mai Manó Galériában – közölte Kőrösi Orsolya, a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház ügyvezető igazgatója.

Forrás: MTI
,