Szörényi: Megvan az új Koppány! – István, a király Békéscsabán

A vállalhatótól a zseniálisig

„Itt van, most már van két Koppányunk, lehet dolgozni!” – mondta egyik sajtónyilatkozatában Szörényi Levente a Békéscsabai Jókai Színház István, a király előadásának díszbemutatóját követően, majd hozzátette először az augusztusi kolozsvári előadás után kiáltott föl Vadkerti Imre teljesítménye láttán, most pedig Békéscsabán mondja Szomor György alakításáról ugyanazt: „Megvan az új Koppány!” A zeneszerző a csabai teátrum István, a király előadásáról elmondta, hogy az szerinte minden elemében a vállalható és a zseniális közötti skálán mozog.

Bródy János és Szörényi Levente a fogadáson, háttérben Fekete Péter színházigazgató - Fotó: A-team/Nyári Attila

Bródy János és Szörényi Levente a fogadáson, háttérben Fekete Péter színházigazgató – Fotó: A-team/Nyári Attila

A Jókai Színház ezen a néven hatvanadik évadát nyitotta az István, a király című rockoperával. A szeptember 27-ei, pénteki premieren több mint hat perces, a szombati díszbemutató után pedig közel tíz perces álló tapssal jutalmazta a közönség a művészeket, alkotókat, köztük a két Kossuth-díjas szerzőt: Szörényi Leventét és Bródy Jánost, akik szintén fölmentek a színpadra fogadni a tapsot, ezzel is jelezve, hogy teljes egészében fölvállalják a békéscsabai előadást. A rockoperát a színház a Zikkurat Színpadi Ügynökség és a MELODY Kft. engedélyével mutatta be.

A pénteki premier utáni beszélgetésen Zsuráfszky Zoltán az előadás rendező-koreográfusa Békéscsaba városa, a Jókai Színház társulata és az előadás erejét emelte ki. Elmondta, hogy sok más, nagyobb magyar városnak kívánja, hogy ilyen erővel mutasson be egy ilyen darabot. – Lehet, hogy nem megyek messze, amikor azt mondom, mi lenne, ha Los Angelesben is megcsinálnánk ezt az előadást, ezzel a csapattal? – vetette föl a Kossuth-díjas koreográfus.

falu-szelen-erdo-melyen-muzeumok-ejszakaja-a-magyar-mezogazdasagi-muzeumban-2014-junius-21-foto-lengyel-anita

A szombat esti díszbemutatót az egyik legfontosabb békéscsabai társasági eseményt, az ilyenkor szokásos fogadás követte, a színház Vigadó termében. A házigazda a Linamar Hungary Zrt. volt, az italokat az Európai Borlovagrend Dél-alföldi Legátusa, az ételeket pedig a színház Ibsen étterme biztosította Prohászka Béla Venesz-díjas, olimpiai aranyérmes mesterszakács irányításával, és a BÉKSZI Zwack József tagiskola szakoktatóinak és tanulóinak közreműködésével. Az est jó hangulatához a zenét, a dalokat a Réve Trió – Vozár M. Krisztián, Gyaraki Lívia és Leel-Őssy Gábor – szolgáltatta.

Forrás: Békéscsabai Jókai Színház
Fotó: A-team/Nyári Attila