Átadták az UMZF 2013 zeneszerzőverseny díjait

Véget ért az idén harmadik alkalommal megrendezett Új Magyar Zenei Fórum (UMZF) zeneszerzőverseny.  A kamaradarabok közül Bella Máté Trance című darabja lett az első, Tornyai Péter Cordes á vide című műve a második. A harmadik díjat megosztva nyerte Balogh Máté Gergely és Alessio Elia. A nagyzenekari művek közül Alessio Elia Rejtett dimenziók című darabja került a dobogó legfelső fokára, a második Horváth Balázs die ReAlisierung einer komPositionja lett. A harmadik díjat Sándor Lászlónak ítélték, aki a Művészetek Palotája különdíját is megkapta: a szerző egy, a Müpa által kiválasztott műve fel fog csendülni a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

UMZF 2013 Gála - MÜPA - Fotó: Posztós János

UMZF 2013 Gála – MÜPA – Fotó: Posztós János

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány különdíjára Tornyai Péter és Bella Máté volt érdemes. Az MTVA mindkét versenykategória első helyezettjétől egy-egy kompozíciót rendel, amelyet jövő tavaszi kortárs zenei sorozatában mutat be. Bella Máté kamarazenekari, valamint és Horváth Balázs nagyzenekari művét a Universal Music Publishing – Editio Musica Budapest megjelenteti és promotálja. A Fidelio különdíját – 2 millió forint értékű médiafelület-támogatást – Sándor László kapta, a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. pedig Bella Mátétól fog új kompozíciót rendelni, amelyet a 2014. évi Bartók Fesztiválon fognak bemutatni. A BMC felvételt készít a döntőkoncertekről, és a hanganyagot promóciós CD formájában kiadja.

UMZF 2013 Gála - MÜPA - Tornyai Péter - Fotó: Posztós János

UMZF 2013 Gála – MÜPA – Tornyai Péter – Fotó: Posztós János

Az augusztus 21-én lezárult pályázatra összesen 39 pályamunka érkezett. Kamarazenei kategóriában 20, míg nagyzenekariban 19 zeneművet neveztek. A határon túlról 5 darabot küldtek. Hét szerző mindkét kategóriában pályázott, közülük ketten mindkét nevezett művükkel döntőbe kerültek. A legfiatalabb pályázó mindössze 13 éves,  a döntős szerzők átlagéletkora pedig 30 év. A pályázat nyitott volt minden olyan, magát magyarnak valló zeneszerző számára, aki még nem töltötte be 40. életévét. Pályázni nagyzenekari és kamaraegyüttesre írott művek kategóriájában lehetett. A nyertes zeneművek kiválasztása két fordulóban – elődöntő és döntő – és kategóriánként történt. Az elődöntő zsűrije a beadott pályamunkák közül zárt ülésen 4-4 művet jelölt döntőbe.

UMZF 2013 Gála - MÜPA - Horváth Balázs - Fotó: Posztós János

UMZF 2013 Gála – MÜPA – Horváth Balázs – Fotó: Posztós János

A kiválasztott darabokat döntő-gálakoncerten mutatták be nyilvánosan: a kamaraművek 2013. szeptember 25-én 19 órakor a BMC-ben, a nagyzenekari darabok pedig másnap, szeptember 26-án 19 órakor a Művészetek Palotájában csendültek fel az MR Szimfonikusok előadásában, Vajda Gergely vezényletével.

Mindkét koncertet rögzítette az MR3 Bartók Rádió.

A főzsűri az utolsó versenydarab elhangzását követően a helyszínen, a Művészetek Palotájában ült össze döntéshozatalra, majd ünnepélyes keretek között kiosztotta a díjakat.

Forrás: Művészetek Palotája