Joe Bonamassa kedden a Budapest Kongresszusi Központban lép fel

Újra Budapesten lép fel Joe Bonamassa, napjaink egyik legnagyobbra tartott amerikai blues-rock gitárosa. A zenész és csapata kedden a Budapest Kongresszusi Központ színpadán koncertezik – tájékoztatta a szervező Mafioso Concerts az MTI-t.

Joe Bonamassa még csak 36 éves, de már több mint két évtizedes karriert tudhat maga mögött. Már hatévesen el tudta játszani Jimi Hendrix Voodoo Child című klasszikusát, és alig volt 12, amikor B.B. King előtt játszott. Évekkel később a rockvilág nagyjainak utódait tömörítő együttesben kapott szerepet: a Bloodline elnevezésű csapatban a ifjabbik Berry Oakley, Miles Davis fia, Erin, és a Doors-gitáros Robby Krieger gyermeke, Waylon társaságában zenélt.

Nemcsak kiemelkedő zenei tudásának, és érzelemdús, eleven gitárjátékának köszönheti sikereit, hanem rendkívüli munkabíró képességének: 2000 óta több mint tíz szólóalbumot, öt koncertlemezt és négy koncert DVD-t adott ki, ezekből csak tavalyra jutott három önálló kiadvány.

2009-ben koncertje megtöltötte Nagy-Britannia legrangosabb hangversenytermét, a Royal Albert Hallt, tavaly az Egyesült Államok két gitáros magazinja, a Guitar Player és a Guitar World olvasói is a világ legjobb blues gitárosának választották. Idén egy gitárt is elneveztek róla: az egyik legnagyobb gitárgyártó, a Gibson Guitars Gibson Joe Bonamassa Les Paul Standard néven gyártott le egy limitált példányszámú, 400 darabos sorozatot, amely Joe első számú gitárjának jellemzői alapján készült.

Legfrissebb lemeze október 29-én jelenik meg. A Tour De Force – Live In London című négyrészes koncertfelvétel DVD-n és Blu-ray lemezen lesz elérhető. Az összesen 9 órányi felvétel idén készült London négy ismert koncerthelyszínén, a Royal Albert Hallban, a Hammersmith Apollóban, a Shepherd’s Bush Empire-ben és a The Borderline-ban. A négy felvétel téma szerint is felosztható: power trio jam, blues est, rock & roll est és elektroakusztikus est közül lehet majd választani.

Mostani budapesti koncertjén a tervek szerint legismertebb albumairól is játszik dalokat, így a Sloe Gin, a Dust Bowl, a Black Rock, a The Ballad of John Henry és Driving Towards The Daylight egy-egy tétele is előkerülhet. A műsort akusztikus hangszerelésű részek tarkítják. Zenekarához nemrég csatlakozott Derek Sherinian billentyűs, aki karrierje során játszott már Alice Cooperrel, volt tag a Dream Theaterben, és korábban zenélt már Joe Bonamassával is, a Black Country Communion hard rock supergroupban.

Joe Bonamassa négy évvel ezelőtt a fővárosi Millenáris Teátrumban adott sikeres koncertet.

Forrás: MTI