Könyvbemutató – Simon Róbert: Etűdök a halálról. Túlvilági utazás a mazdaizmusban és az iszlámban és Simon Róbertné Pesthy Monika: Ember, Sátán, Messiás. A korai zsidóság eszmevilága és a kereszténység

Könyvbemutató a Corvina Kiadó szervezésében:

SIMON RÓBERT
Etűdök a halálról. Túlvilági utazás a mazdaizmusban és az iszlámban
és
SIMON RÓBERTNÉ PESTHY MONIKA
Ember, Sátán, Messiás. A korai zsidóság eszmevilága és a kereszténység
című könyvek bemutatójára.

Időpont: 2013. szeptember 24. kedd, 16 óra
Helyszín: Írók Boltja (1061 Budapest, Andrássy út 45.)

Bevezetőt mond Kúnos László, a Corvina Kiadó igazgatója.
A könyveket Jany János, Jakab Attila és a szerzők mutatják be.

etud_emberEtűdök a halálról. Túlvilági utazás a mazdaizmusban és az iszlámban
A Fontes Orientales sorozat 7. kötete két nagy keleti vallás, a mazdaizmus vagy zóroasztrianizmus és az iszlám túlvilág elképzeléseinek egy-egy kommentált alapszövegét mutatja be egy olyan tanulmánnyal, amely összehasonlító vallástörténeti módszerrel elemzi az „Ábrahám-vallások” (judaizmus, kereszténység és iszlám) mellett az iráni, az indiai és a görög vallások elképzeléseit a halálról és a túlvilági életről.

Terjedelem: 380 oldal
Méret: 125 x 215 mm
Kötés: Keménytáblás
Ár: 4200 Ft
ISBN: 978 963 1361 14 8

Ember, Sátán, Messiás. A korai zsidóság eszmevilága és a kereszténység
A zsidóság kb. i. e. 200-tól i. sz. 100-ig terjedő korszaka kulcsfontosságú mind a zsidó vallás további alakulása, mind a kereszténység létrejötte szempontjából. Az ószövetségi Izrael vallása átalakul, a megváltozott politikai és történeti helyzet hatására a korábbi elgondolások megkérdőjeleződnek és átértékelődnek, külső hatásra új eszmék jelennek meg, a zsidóságon belül különböző csoportok és irányzatok jönnek létre, melyek mind más és más módon próbálják az új helyzetet értelmezni. A kereszténység ebben a tarka átmeneti korban született meg, az Újszövetséget alkotó írások is ekkor íródtak, mondandójuk a korszak egyik különleges, a maga eredeti valójában máig is megfoghatatlan egyénisége, a Názáreti Jézus és az ő tanítása köré épül fel.
Mennyire határozta meg az éppen létrejövő kereszténységet az a közeg, amelyből kinőtt? A tarka sokszínűségből hogyan kristályosodott ki a későbbi keresztény tanítás? Hogyan kezd a kereszténység önállósulni, elszakadni eredeti közegétől? Mikor mondhatjuk, hogy új vallás született? Mennyire tapasztalható valami folyamatosság az Ószövetség és a kereszténység alapvető tanításai között? Mit is jelent az, hogy a korai zsidó irodalom hidat alkot az Ó- és Újszövetség között? És vajon mennyire igazak az olyan általánosan elterjedt sztereotípiák, mint: „Jézus az Ószövetségben megígért és a zsidók által várt messiás”; „a Sátán már kezdettől fogva az Ellenség volt, aki bűnbe vitte Ádámot és Évát”; „a paradicsomi történet az áteredő bűnről szól, mely aztán az emberiség egész további sorsát meghatározza”; „a keresztény túlvilágkép az örök büntetéssel és jutalommal az Ószövetségre megy vissza”, „a feltámadás gondolata is mélyen gyökerezik az Ószövetségben…”?
Könyvünk ezeket a kérdéséket igyekszik megvilágítani három nagy témán – az ember, a rossz, a Messiás témáján – keresztül.

Terjedelem: 424 oldal
Méret: 125 x 215 mm
Kötés: Kartonált
Ár: 3990 Ft
ISBN: 978 963 1361 35 3

A kötet a Corvina Kiadó gondozásában jelent meg.

Forrás: Corvina Kiadó