Török kulturális központ nyílik Budapesten

Török kulturális központ nyílik csütörtökön Budapesten: az intézmény előadásokkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, konferenciákkal, szemináriumokkal, festmény- és fotókiállításokkal várja az érdeklődőket.

A Yunus Emre Török Kulturális Központ megnyitóján részt vesz mások mellett Ömer Celik, Törökország kulturális- és idegenforgalmi minisztere, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Hayati Develi professzor, a Yunus Emre Intézet elnöke.

Az ünnepség napján nyílik meg a központban az Oszmán-magyar kapcsolatok dokumentumok tükrében című kiállítás, amely a múltban közös sorsot átélő két társadalom közötti toleranciát, barátságot és az együttélés kultúráját tükrözi – közölte az intézet kedden az MTI-vel.

A tárlat 30 olyan dokumentumot mutat be, amelyet a Török Köztársaság Miniszterelnöki Hivatalának Állami Levéltári Főigazgatóságán található több száz dokumentum közül válogattak ki. A legrégebbi ezek közül 1562-ből, a legújabb 1918-ból való. A dokumentumok között mezőgazdasági, kereskedelmi és állattenyésztési termékek vásárlásával kapcsolatos törvénykönyvek, valamint az Oszmán Birodalomba emigrált magyar menekültek ki nem adásáról szóló rendeletek is olvashatók.

A 13-14. században élt Yunus Emre misztikus költőről elnevezett kulturális központ előadásokkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, konferenciákkal, szemináriumokkal, festmény- és fotókiállításokkal várja azokat, akik érdeklődnek Törökország, a török nyelv, kultúra, művészet és történelem iránt. Anyanyelvi tanárok bevonásával török nyelvtanfolyamokat indítanak, továbbá különböző egyetemekkel együttműködve turkológiával kapcsolatos tudományos tevékenységeknek is otthont ad az intézmény.

Forrás: MTI