Új utakon – Újszínház

Az Újszínház legfontosabb új projektje a 2013-2014-es évadban a vakok és gyengénlátók felé fordulva, az ő aktív színházi szórakoztatásukra elinduló program, amely azt célozza, hogy e réteg számára is élvezetessé tegyék a színházi látogatásokat. A program még kidolgozás alatt van, de már együttműködnek az országos szövetséggel és a vakokat kiszolgáló, akadálymentesített, műsorajánló honlappal is.

A kis alapterületéhez képest nagy társulattal rendelkező Újszínház direktora, Dörner György és főrendezője, Pozsgai Zsolt elmondta, a 2013/2014-es évad nagyon izgalmasnak ígérkezik, mind a nagyszínpadon, mind a Bubik István Stúdiószínpadon.

Az őszi szezon egyik meglepetése lesz ez a remek Jókai-vígjáték, A bolondok grófja, amely tele lesz jobbnál-jobb színészi alakításokkal. Ebben az előadásban nem terhelnek senkit a mai világ ellentmondásaival, beérik Jókai felnőtt-mesevilágával, amelynek bejárása után így is élesen felmerül a kérdés: biztos, hogy ez a játék nem ma játszódik, ÉS BIZTOS, HOGY NEM RÓLUNK SZÓL?!

nem elhetek

A másik sikergyanús produkció Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül c. darabja, parádés szereposztásban. Ki ne ismerné a dalt, ki ne ismerné Móricz egyik legjelentősebb regényét, amelyből ő maga készítette el a színpadi változatot? A féktelen mulatásra született birtokos és a fiatal feleség konfliktusát? A három nagynéni kacagtató jeleneteit? A titokzatos Lajos bácsi megérkezését? Mindenki összefog a szerelmes házaspár kibéküléséért, de addig még hosszú az út…

Mindkét darab előbemutató gyanánt már megméretett a Városmajori Szabadtéri Színpadon, és sikeresnek találtatott.

helyei vonat

A főképpen gyerekeket megszólító Országjáró Mátyás királyhoz pályázati felhívás is csatlakozik, amely megtekinthető a színház honlapján. Szőke István első színpadi művét fiataloknak ajánlják, de családi szórakozásnak is kiváló. A szerző összegyűjtötte a Mátyás legendákat, és szórakoztató, élvezetes formában tárja a közönség elé. Ökrös Csaba autentikus zenéje és dalai is segítenek abban, hogy visszarepüljünk két óra erejéig a magyar történelem eme csodás és dicső korszakába. És Mátyás király szerepében természetesen: Helyey László.

Vaszary Jánosnak, a színház egyik igazgatójának – aki a forgószínpad alatt 15-20 zsidót bújtatott a 40-es években – egyik darabja A vörös bestia, amelynek habkönnyű története nyáron Velencében játszódik. Napsütés, tenger, a Lidó finom homokja… és egy fiatal magyar bankár, aki itt akarja eljegyezni menyasszonyát annak családja jelenlétében. Ám váratlanul beüt a vörös mennykő egy szélvészként száguldó fiatal hölgy személyében, és minden felborul. A nagyreményű bankárból hirtelen szerencsétlen flótás lesz. De ki ez a nő? Mit akar? Miért akarja tönkretenni? Mikor hazudik, mikor nem? A komikus helyzetek fergeteges iramban száguldanak a végkifejlet felé…

Ezen kívül lesz még Csurka István komédiája, a Házmestersirató, Harsányi Zsolt A bolond Ásvaynéja, amely Tordai Teri jutalomjátéka, és Szabó Magda legendás története, az Az a szép fényes nap című történelmi dráma bemutatója is.

Továbbra is műsoron marad a Földindulás, a Mert a mamának így jó!, a Jézusfaragó ember, a A gyertyák csonkig égnek, az Ábel, a Bodnárné és a Szeretlek Faust (Mindszenty).

A Bubik István Stúdiószínpadon Gyurkovics Tibor Kreutzer szonátája és Csurka István Nagytakarítása kerül színre és folytatódnak az Újszínházi beszélgetések sorozat is.

A stúdiószínpad repertoárjában továbbra is megtekinthető az Árva Bethlen Kata, a Vendégség, a Deficit, amely a legtöbb nézőt vonzotta az elmúlt évadban, és a A szűz és a szörny – amely Pozsgai Zsolt tragikomédiája, és amely Indiába is eljutott vendégszereplésre, és éppen most hindiül próbálják!

A színház vidéki és külföldi, főleg határ menti, magyarlakta településekre is tervez vendégjátékokat, ennek gazdája Orosz Dániel marketing menedzser, aki szervezi az utakat.

Sári Edina