Kirgizisztán lesz az idei Mesterségek Ünnepe vendége

Kirgizisztán lesz a vendége az idei Mesterségek Ünnepe fesztiválnak, amelyet augusztus 17. és 20. között rendeznek a budai Várban.

A közép-ázsiai térségből érkező népművészek ősi technikákat, különleges eljárásokat és kézműves alkotásokat mutatnak be a közönségnek. Az érdeklődők egyebek mellett közép-ázsiai hengerelt mintás nemeztakarót, kirgiz fejfedőket és ékszereket láthatnak, valamint megismerhetik a szabott-varrott shirdak (nemeztakaró) készítését és a különleges csi szövést – közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

A rendezvényen kiemelt téma lesz a gyapjú és a hozzá kapcsolódó mesterségek: a műhelybemutatókon a szakmai bizottságok szervezésében a gyapjút alapanyagként használó mesterségek, így a szövés, a viseletkészítés, a hímzés, a csipkekészítés és a nemezelés titkait is elleshetik a látogatók. A tematikus kiállításon gyapjúból készült tárgyakat tekinthet meg a közönség. A gyerekek a játszóházban a gyapjú feldolgozásának különböző szakaszaiban vehetnek részt: kipróbálhatják a gyapjúmosást, a növényfestést, a bottal felverést, a nemezelést, a szövés-fonást.

A fesztiválon bemutatják tudományukat a kosárfonók, a gyertyaöntők, a kovácsok, a fafaragók és a fazekasok, az érdeklődőket pedig a kézműves iskolák tájékoztatják a mesterré válás lehetőségeiről. Az idei esemény újdonsága lesz a mesélő mesterek színpada az Oroszlános udvarban, ahol a népművészet mesterei mondják el történeteiket.

A Savoyai teraszon és az Oroszlános udvarban a magyar és külföldi néptáncegyüttesek mellett fellép a Kerekes Band, Szirtes Edina Mókus és a Fabula Rasa, a Zurgó, a Cimbaliband, a Tárkány Művek, Bognár Szilvi, Szvorák Katalin, az Etnofon és Berecz András. A programokat divatbemutató is színesíti: 17-én Hrivnák Tünde, 18-án pedig Molnár-Madarász Melinda Meyke alkotásait láthatja a közönség.

Forrás: MTI