Bejelentették a Lux-díj idei három döntősét

Bejelentették a Lux-díjra idén esélyes filmek címét: az Európai Parlament filmdíjáért a belga The Broken Circle Breakdown, az angol The Selfish Giant és az olasz-francia koprodukciós Miele című filmek versenyezhetnek.

A döntőbe került három filmet kedden, a 10. velencei napok keretében Gianni Pittella, az Európai Parlament alelnöke és Silvia Costa európai parlamenti képviselő jelentette be Rómában – tájékoztatta az MTI-t közleményben az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodája.

A Miele – Valeria Golino filmje – egy asszony történetét meséli el, aki gyógyíthatatlan betegeknek segít meghalni, illetve bemutatja egy új betegéhez, egy teljesen egészséges férfihoz fűződő kapcsolatát.

A The Broken Circle Breakdown a belga Felix van Groeningen filmje. Az alkotás Elise és Dider valószerűtlen szerelmi történetét meséli el, akik lányuk súlyos betegségével küzdenek.

Clio Barnard filmje, a The Selfish Giant egy kortárs mese két barátról, akik közül az egyik mind kapzsibbá és kizsákmányolóbbá válik, ami végül egy tragikus eseményhez vezet.

A három döntős filmet a Lux Filmnapok keretében október és december között mind a 28 uniós tagállamban bemutatják, az Európai Unió mind a 24 hivatalos nyelvén feliratozzák és minden tagországnak legyártanak belőle egy-egy 35 milliméteres kópiát.

A győztes filmet az európai parlamenti képviselők szavazatai alapján decemberben választják ki. A díjat az Európai Parlament plenáris ülésén adják át decemberben, ahol a filmek rendezői is részt vesznek.

Az Európai Parlament 2007-ben alapította a Lux-díjat az európai filmművészet támogatására és a mozifilm-forgalmazás elősegítésére. Egy szakmai zsűri tíz jelöltet választ ki az európai filmtermés legjavából, közülük pedig minden évben három kerül a döntőbe. A kiírás szerint olyan alkotások versenghetnek, amelyek az európaiság, a kulturális sokarcúság, az európai értékrend, illetve az Európa-építéssel járó viták témáját boncolgatják valamilyen formában.

2012-ben a francia-olasz koprodukciós, Andrea Segre rendezésében készült Io sono Li című film nyerte el az elismerést.

Az elmúlt években több kiemelkedő magyar film is bejutott a jelöltek közé, Mundruczó Kornél Delta című alkotása a három esélyes között volt 2008-ban, Tarr Béla filmje, A torinói ló pedig a tízes listán szerepelt 2011-ben. A Lux-díjat még nem nyerte el magyar film.

Forrás: MTI