Plakátok/Posters 2013 – Kiállítás Pécsett majd Rómában

A Magyar Plakát Társaság tagjainak mintegy 100 alkotásából nyílik kiállítás Plakátok/Posters 2013 címmel pénteken a baranyai megyeszékhelyen a Pécsi Galériában.

Az anyag novemberben a magyar-olasz kulturális évad keretében Rómába utazik, a pécsi tárlat a római kiállítás előbemutatója lesz – mondta el az MTI-nek Pinczehelyi Sándor Munkácsy-díjas festő- és plakáttervező művész, a Magyar Plakát Társaság elnöke.

Ami a poszterek tematikáját illeti, lesz olasz témájú és friss kulturális plakát bábelőadásról, koncertről, képzőművészeti kiállításról – tette hozzá az elnök. Kiemelte, hogy a társaság majdnem mind a 27 tagja – köztük olyan külföldön élő magyar művészek, mint Bányai János New Yorkból, Kapitány Attila Újvidékről, Dan Reisinger Tel-Avivból – küldött anyagot a tárlatra.

„Szeretnénk megmutatni, hogy létezik a tervezett plakát műfaja, még ha Magyarországon erre nem is tudnak költeni a mozik, a színházak, a könyvkiadók” – hangsúlyozta a társaság elnöke, hozzátéve, hogy a művészi, tervezett magyar plakát megmaradásáért kétévente rendeznek plakátkiállítást. Ez a mostani is ebbe a sorba tartozik.

Pinczehelyi Sándor 2004-ben Árendás Józseffel, Baráth Ferenccel, Ducki Krzysztoffal, Orosz Istvánnal és Pócs Péterrel alakította meg a Magyar Plakát Társaságot. Mint elmondta, arra szövetkeztek, hogy megőrzik azt a gondolkodásmódot, az epigrammatikus megfogalmazást rajzban, ami jellemzi a műfajt.

Hozzátette, hogy a római kiállításra kis könyv is készül a tárlat anyagából magyar, olasz és angol nyelven. A pécsi kiállítás augusztus 25-ig tart nyitva.

Forrás: MTI