Tito ajándékaiból nyílik kiállítás Belgrádban

A néhai Josip Broz Tito jugoszláv vezető Európa, Ázsia és Afrika 18 országának uralkodójától kapott különleges ajándékaiból nyílik kiállítás vasárnap Belgrádban, Jugoszlávia Történeti Múzeumában.

A két kurátor, Momo Cvijovic és Veselinka Kastratovic Ristic elmondta a Blic című belgrádi lapnak, hogy az exkluzív válogatásba bekerült 68 tárgy valódi művészeti alkotás, a világ legismertebb műhelyeiből való, nemesfémekből, drágakövekből, fából és a legfinomabb porcelánból készült. A legdrágább és legrégibb darab az antik korinthoszi sisak a Kr.e. 7-6. századból, amelyet Tito marsall I. Pál görög királytól kapott 1954-ben. Jugoszlávia elnökeként ez volt az első ajándéka. Nagyszerű munka az a Buddha-szobor az időszámítás előtti 4. századból, amely a tálibok pusztításait túlélt kabuli múzeumból való, és Mohammed Zahir sah, afgán király vitte ajándékba Titónak.

Hailé Szelasszié etióp uralkodó sokszor járt Titónál Belgrádban és számtalan ajándékot vitt neki. 1961-ben az el nem kötelezett országok első konferenciájára az etióp császári trón makettjét ajándékozta a marsallnak. Többször találkozott Tito elnök Norodom Szihanuk kambodzsai herceggel és tőle kapta emlékbe az egyik angkori templomról való töredéket, amelyet a középkori khmer birodalom idején múzeumban őriztek. Tiszteletre méltó ajándék a Nagy Kürosz perzsa uralkodó időszámítás előtt 539-ben készült agyag pecséthengerének mása a király utasításaival, amely valószínűleg ez az első írásos emlék az emberi jogokról. Reza Pahlavi iráni sah abból az alkalomból küldte Josip Broz Titónak, hogy Teheránban a 2500 éves perzsa birodalom születésnapját ünnepelték 1971-ben.

A válogatott kiállítási anyag a Kr.e. 6-7. századtól felöleli a 20. század első feléig tartó időszakot. Látható a tárlaton több kitüntetés is, köztük dán és svéd királyi elismerés, amelyet Tito a háború ellen a békéért kifejtett tevékenységéért kapott. Hihetetlen ajándék érkezett a marokkói uralkodótól, Hasszántól: egy ház Marokkóban, ez később a jugoszláv nagykövetség épülete lett. A kiállítás két kurátora megjegyezte, hogy Josip Broz Tito állatokat is kapott emlékbe. Senki nem látta, de a szóbeszéd szerint II. Erzsébet brit uralkodó férjén, Fülöp hercegen keresztül 12 pár papagájt küldött Titónak és feleségének, Jovankának. A madarakat speciális csomagolásban az egyik elnöki rezidenciára, az Isztriai-félsziget közelében fekvő Brioni-szigetek egyikére, a Vangára szállították.

Josip Broz Tito 1953 és 1980 között, elnöksége alatt találkozott 350 állam- és kormányfővel, 169 állami látogatása volt a világ 73 országában. A Carski darovi (Uralkodói ajándékok) című kiállítás augusztus 25-ig tart nyitva Belgrádban.

Forrás: MTI