Meghosszabbították a Vonzások és Változások című kiállítást

Egy hónappal tovább, augusztus 25-ig látogatható a Kogart és a Magyar Nemzeti Múzeum közös tárlata.

A Nemzeti Múzeum kiállítótermeiben a 18-19. századi magyar festészet magángyűjteményekben rejtőző remekei láthatók: a korszak 65 kiemelkedő művészének mintegy 130 alkotása. A Kogart kezdeményezésére csaknem 50 magyar műgyűjtő engedte át pár hónapra vagyont érő festményeit a kiállításra – áll a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

A tárlaton látható még egy hónapig egyebek között Csokonai, Berzsenyi és II. Rákóczi Ferenc feleségének míves képmása, Markó Károly és Lotz Károly festménye, Paál László titokzatos erdei képei és Mednyánszky László művei, Munkácsy Mihály híres, de ritkán látott kompozíciói, Rippl-Rónai József és Szinyei Merse Pál alig kiállított remekei.

A kiállítás sztárja Csontváry Kosztka Tivadar Traui tájkép naplemente idején című alkotása, az utóbbi idők legnagyobb, és legdrágább műkereskedelmi szenzációja volt. Ezt a kuriózumot csak áprilisra bocsátotta rendelkezésre tulajdonosa, helyére három másik Csontváry-kép került: a traui sorozat egy másik darabja, a Titokzatos sziget című alkotás és a Piros ruhás gyermek portréja.

Több mint 30 éve senki nem láthatta így együtt ezeket a műveket. Legtöbbnek kalandos előélete, izgalmas története van, amibe most, augusztus végéig minden szerdán 15 órakor és vasárnap délelőtt 11-kor ingyenes tárlatvezetésen kapnak betekintést az érdeklődők.

Forrás: MTI