Egerszeg búcsú Zalaegerszegen

A város védőszentje, Mária Magdolna tiszteltére búcsút tartanak és átadják a lokálpatrióta-díjat vasárnap Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban és a tőszomszédságában található Magyar Olajipari Múzeumban.

A rendezvényen a népi mesterségek bemutatójától kezdve a kirakodóvásárig olyan programokkal, étel- és italkínálattal várják a múzeumlátogatókat, amely hozzátartozik a hagyományos búcsúhoz – közölte az Együtt Zalaegerszegért Egyesület (EZE) elnöke az eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón.

Kocsis Gyula elmondta: a hagyományokhoz híven a rendezvény a fatemplomban tartott, ökomenikus istentisztelettel kezdődik. A délelőtti órákban megnyitja kapuit a Pajta Galéria, ahol ezúttal a Dienes festőkör közel félszáz alkotását láthatja a közönség. Ezen a napon adják át a Zalaegerszegért lokálpatrióta-díjat, a díjazott – akinek a személyéről az egyesület még nem döntött – Németh János Munkácsy-díjas keramikusművész alkotását veheti át – tette hozzá az elnök.

Mint kiemelte, a nap igazi, búcsúi hangulatban telik majd: a nagyszínpadon hagyományőrző együttesek, népdalkörök lépnek fel, gitárművész, citerazenekar szórakoztatja a közönséget.

Major Zsolt, a rendezvény szervezője arról beszélt, hogy számos gyermekprogrammal is készülnek. A falumúzeumban a népi mesterségekhez kötődő játszóházakat tartanak, míg a Magyar Olajipari Múzeumban a modernebb technika kap szerepet: szemléltetik a tűzoltóautók működését, de veterán járműveket is felvonultatnak.

Kaján Imre megyei múzeumigazgató úgy fogalmazott, hogy a búcsúnak, mint igazi, falusias ünnepnek a skanzen ideális helyszínt biztosít. Az elmúlt közel másfél évtized alatt az egerszegi búcsú családi rendezvénnyé vált a múzeumfaluban, ahol az egyre nagyobb számban érkező gyermekek számára játszótér építését is tervezik.

Az MTI kérdésére elmondta, hogy a skanzen játszóterének ötlete egy többnapos rendezvényen merült fel, és a felmérés is azt igazolta, hogy a családok örömmel vennék egy játszótér létesítését.

Kaján Imre kiemelte, hogy a múzeumfaluban olyan játszóteret szeretnének megvalósítani, amilyennel a gyermekek más környezetben – a lakótelepeken, parkokban – nem találkozhatnak, ahol az interaktív elemek mellett helyet kapnának a népi játékok is.

Forrás: MTI