Andersen-meséket felelevenítő témapark nyílik Sanghajban

A szórakoztatás mellett az oktatás is célja lesz annak a híres Andersen-meséket felelevenítő témaparknak, amely a jövő év elején nyílik a kelet-kínai Sanghaj városában.

A Tungfang Zsipao helyi lap információi szerint a nem csak Kínában, de az egész világon egyedülállónak számító témaparkban az összes híres Andersen-mese, így többek közt A kis hableány, A rút kiskacsa vagy A császár új ruhája című mesék figurái is megelevenednek a látogatók előtt.

A kelet-kínai metropolisz északkeleti partjának új városrészében, Csiengvanban helyet kapó park a látványtervek szerint egészében is mesevilágra emlékeztet. A több mint 81 ezer négyzetméteres komplexum központi részét egy színes óriáskastély teszi majd ki, körülötte kék vizű folyóval és egy hatalmas parkkal.

A létesítmény a szórakoztatás mellett kifejezett hangsúlyt fektet az oktatásra is, ezt történelmi kvízek, ismeretterjesztő videók és különböző versenyek megrendezésével vélik megvalósíthatónak. Ahogy azt a fejlesztők korábban a Shanghai Daily napilapnak elmondták: a dán Hans Christian Andersent és műveit többek között éppen példaképként is szolgáló személyisége, kemény munkája és egyszerű háttere miatt is választották a park témaadójává.

A téma ellenére sajnálatos módon az építkezés korántsem alakult mesésen: a beruházás ugyan már 2005-ben elkezdődött, a kivitelezést azonban több tényező is akadályozta. Az eredeti építtető céget, az Anhuj Kujling Csoportot a bíróság 2007-ben korrupció vádjával bűnösnek találta, ami a projektből való kivonulásukat jelentette. Az építőipari szektort és a kínai gazdaságot 2008-ban a világgazdasági válság kitörése tépázta meg és vetette vissza, ami tovább halasztotta a témapark elkészültét. Az évtized elején sikerült új befektetőt találni: a Sanghaj Longde cég ráadásul a beruházás összértékét is megemelte, az végül 200 millió jüanből (7,4 milliárd forint) valósul meg.

Forrás: MTI