Alföldi köszöni a tapsot – Isten áldásával ment végbe az elmúlt öt év

Alföldi Róbert a Nemzeti Színház június 30-án leköszönt főigazgatója köszönetét fejezte ki elsősorban a közönségnek, továbbá mindenkinek, aki az elmúlt öt évben segítette a munkájukat, külön kiemelve a sajtó munkatársait. Azt mondta, Isten áldásával ment végbe az elmúlt öt év.

x_DSC0315
Hangsúlyozta, nem leváltották, hanem kitöltötte az ötéves mandátumát, és „egy olyan pályázat útján maradtam alul, ami a törvényesség látszatát megtartotta” – fogalmazott, bár a pályázat körülményeit nem kívánta minősíteni. „Megóvtak az égiek attól, hogy bármi olyan helyzetbe kerüljek, amiben eladhatom magam”-mondta.
Az új vezetésnek jó és sikeres munkát kívánt, mint mondta, kívánja, hogy találják meg a színház valóságát.

„A Nemzeti nem rétegszínház, mint azt sokan próbálták bizonygatni, aki be tudott jutni, az pontosan látta, hogy a közönség sokszínű, heterogén. Az előadásokra jártak konzervatív emberek, katolikusok, zsidók, homoszexuálisok, szőkék, barnák, családosok, egyedülállók, gyerekek, felnőttek, kormányra szavazók, kormány ellenében szavazók, nem szavazók – a nemzet egészének tagjai. Minden, ami ennek ellentmond, ami ezt megpróbálja besározni, az hazugság – nem csúsztatás, hazugság”- mondta.

Alföldi kiemelte, hogy a nézők európai módon fejezték ki azt, amit gondolnak a Nemzeti elmúlt öt évéről. Az utolsó hónapokban közelharcot vívtak, hogy bejussanak a színházba. Nem azért történt, mert ő ilyen jó szervező, hanem, mert kíváncsiak voltak a Nemzeti Színházra. Nem felejthető el, hogy ezért a saját, megkeresett pénzüket adták az emberek, egy aukciós oldalon például a Mephistóra 120 000 forintért is adtak-vettek jegyet egymás között a nézők, bár a színház sikerét nem ebben érzi, hanem abban hogy „a nézők meg fogják tartani azt a normális, szabad, nyitott, kritikai gondolkodást, amit itt sikerült létrehozni – ennél többet egy igazgató sem kívánhat”.

„Fájdalmas nekem, hogy azt kell látnom, hogy az új vezetés a mostani repertoárból nulla darabot tart meg, ami – utánanéztünk – a Nemzeti Színház 176 éve alatt nem fordult elő soha.”
Beszámolt viszont egy örömhírről, sikerült megállapodni a Vígszínházzal, ősztől a Víg repertoárjába kerül a Mephisto, egy furcsa fricskával, mert lesz egy nemzetis szereposztás, és lesz egy víges, de lesznek olyan előadások is, ahol mindig az játszik majd, aki éppen ráér, tehát egy az egyben ugyanazt az előadást, amit a Nemzetiben mutattak be, soha nem fogja már senki látni- ez szinte szimbolikus értékű helyzet.

csala-ildiko-a-hetedik-te-magad-leny-kiallitasmegnyito-suzuki-haz-pagoda-galeria-2014-marcius-27-foto-marton-balint

Utolsó tájékoztatóját, Alföldi egy, a mai torz közgondolkodásra és közbeszédre jellemző példával zárta, miszerint „lehet, hogy megvívjuk a szabadságharcunkat, de egyedül fogunk elsüppedni a posványban. Borzasztó érzés, hogy belekerültem ebbe a helyzetbe, szabadon gondolkodó színházi ember vagyok, nem vagyok politikus. Kikérem magamnak azt, hogy ilyen mondatokat kell mondanom, mint most. Gondolkodó ember vagyok, aki felelős a saját hazájáért” – mondta, majd felolvasta a Független Előadó-művészeti Szövetség alábbi közleményét válaszul a Hír TV-ben Balog Zoltán minisztertől elhangzott mondatokra.

Tisztelt Balog Zoltán Miniszter úr,
június 1-jén a kormányzó Fidesz-KDNP mellett nyíltan elkötelezett Hír TV „P8” című műsorában Csermely Péter és Gajdics Ottó társaságában Ön az állami kultúrafinanszírozás kérdéséről, azon belül is kiemelten a független előadók helyzetéről diskurált.
Ön ebben a műsorban úgy nyilatkozott, hogy „ahol tudtuk, ott ezeket a szent teheneket (értsd: a kritikus kortárs alkotókat) nem engedtük tovább”, illetve egyetértését fejezte ki arra vonatkozóan, hogy ezen alkotókat adófizetők pénzéből támogatni nem kell, „nem is fogjuk”. Beszélgetőpartnerei tendenciózus állításaira reagálva pedig, miszerint „tartsák el magukat, ne menjenek ahhoz kuncsorogni, akit ezek után mindenféle eszközzel próbálnak elfoglalni, legyőzni, kirúgatni, lemondásra szólítanak fel; ne kérjenek többet”, úgy reagált, hogy
„Egyetértek.”
Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Ön nem tudja, mit jelent a független színházak függetlensége, és úgy értelmezi, hogy az államnak nem dolga a támogatásuk, holott ezek a szervezetek közfeladatot látnak el.
Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Ön úgy gondolja: akik bármilyen módon kritizálják a kormányzat döntéseit, azoknak nem jár az adófizetők pénze.
Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Ön szakminiszterként annyira nem ismeri a független színházak munkáját, hogy fogalma sincs, milyen produkciók, eredmények fűződnek a legismertebb alkotók nevéhez, és azt sugallja, hogy a támogatást a semmire kapták.
Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Ön a szakmai döntések ellenében, politikai szempontok alapján vétójoggal kíván élni a függetleneknek megítélt vagy a jövőben megítélendő támogatás tekintetében.
Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy mindeközben a Színházművészeti Bizottság önkényesen és a szakmai kuratórium eredeti döntéseit felülírva, hátrányos megkülönböztetésben részesített számos kritikus és társadalmilag elkötelezett műhelyt és alkotóit, csökkentve a részükre eredetileg megítélt működési támogatásokat. Habár a törvény ezt a jogot a bizottságnak biztosítja, alkalmazása szakmailag és etikailag elfogadhatatlan.
Érthetetlennek tartjuk, hogy ehhez képest két héttel később Ön a bécsi Burgtheater intendánsával folytatott megbeszélésen már azt nyilatkozta, hogy ettől az évtől a független színházak rendben, az előzetes ütemterv szerint megkapják a nekik megítélt támogatást.
Érthetetlennek tartjuk, hogy szakértője, Vidnyánszky Attila, aki szintén jelen volt ezen a megbeszélésen, azt nyilatkozta, hogy a független terület még soha nem kapott annyi támogatást, mint a jelenlegi kormányzat alatt.
Érthetetlennek tartjuk, hogy Ön ugyanezen a találkozón nem tudott számot adni egyes döntéseinek indokáról, mert vagy nem emlékezett rájuk, vagy nem volt megfelelően tájékozott.
Mindezen ellentmondások feloldására a FESZ nyilvános vitafórumra hívja Önt és szakértőit, ahol a felek felkészülten és felelősen, érvekkel és adatokkal alátámasztva kísérelhetik meg szakmai alapra helyezni a párbeszédet és az elkövetkezendő döntési folyamatokat. A vitafórum megtartására egy előre egyeztetett szeptemberi dátumot javaslunk.
Bízunk abban, hogy mivel Ön szemmel láthatóan nem megfelelően tájékozott és fölkészült ebben a kérdéskörben, meghívásunkat barátságos, nyílt és demokratikus gesztusnak értelmezve, részt vesz a vitafórumon – ezzel is kinyilvánítva, hogy a független előadó-művészeti szakmára a jövőben partnerként, és nem ellenfélként tekint.
Üdvözlettel:
a Független Előadó-művészeti Szövetség elnöksége és tagsága (forrás: fesz.org)

Sári Edina
Fotó: Kaunitz Miklós