Pénteken kezdődik a XIV. Körös-völgyi Sokadalom Gyulán

Pénteken kezdődik a XIV. Körös-völgyi Sokadalom elnevezésű összművészeti fesztivál Gyulán a várkertben, a rendezvényen mintegy kétezer népművész, kézműves, felnőtt és gyermek néptáncos lép fel.

A dél-alföldi népművészek háromnapos ünnepének szervezője a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, társszervező a Gyulai Várszínház – mondta el az MTI-nek Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója, aki emlékeztetett: a rendezvénysorozat immár hetedik alkalommal ad otthont a Határ Menti Összművészeti Fesztiválnak is.

Az ingyenesen megtekinthető műsorok a dél-alföldi régió, a vajdasági és az erdélyi magyar népművészeti hagyományokból adnak ízelítőt, kézművesek és népművészek mutatják be mesterségeiket, termékeiket.

Péntektől vasárnapig kismesterség-bemutató, játszóház és népművészeti vásár várja az érdeklődőket, míg a Békés Megyei Népművészeti Egyesület a Békés megye nemez és bőrművessége című kiállítással készül.

A fesztivál pénteken este táncházzal kezdődik öt helyszínen, a téren mesemondók, énekesek, népzenészek és táncosok lépnek fel. A megnyitót követően kerül sor a hetedik Országos Gyermektánc Fesztivál gálaműsorára. Szombaton napközben gyermekjátszók, bábszínházi műsorok fogadják a gyermekes családokat, mesemondók, énekesek és népzenészek adnak műsorokat.

A délutáni programok a néptánc jegyében zajlanak. Néptáncversenyen mérik össze tudásukat a békés megyei gyermek- és kisegyüttesek második alkalommal. Késő délután tartják a békés megyei néptáncosok 16. találkozóját, a Tószínpadon este gálaműsor lesz, amelyen a közönség például Balassi Táncegyüttest, a Gyulai Harruckern Néptáncegyüttest és a Magyarországi Románok Hagyományőrző Táncegyüttesének műsorát láthatja.

A rendezvénysorozat vasárnap színes kulturális és gasztronómiai programokkal zárul.

Forrás: MTI