Székely Csaba drámája nyerte a Weöres Sándor drámapályázatot

Székely Csaba drámaíró Vitéz Mihály című drámája nyerte el a Weöres Sándor Színház drámapályázatának egyetlen, nettó 3 millió forint összegű díját. A díjat az alkotó 2013. június 22-én este, a költő születésének századik évfordulója alkalmából tartott Szent György és a Sárkány című tragikomédia díszelőadása után vette át Szombathelyen, Szőcs Gézától.

A Weöres Sándor Színház névadója születésének 100. évfordulójára nyílt, jeligés drámapályázatot hirdetett, melynek beadási határideje 2013. február 15. volt.

184 beérkezett pályaművet regisztrált a színház. 10 mű a pályázati kiírás formai elvárásainak nem felelt meg: a szerzők vagy nem tartották be az anonimitás feltételeit, vagy olyan alkotást postáztak (pl. novellát vagy naplót), amelyet az esztétika szabályai szerint nem minősíthettek drámának. Egy szerzőpáros időközben visszavonta pályázatát.
.
Így a 173 befogadott alkotásból az előzsűri nyolc drámát bocsátott a pályázat bíráló bizottsága elé, amelynek tagjai nemcsak a magyar színházi és irodalmi élet vitathatatlan tekintélyű képviselői, de a Weöres Sándor színházat kiválóan ismerő, a színház társulatával gyakorta munkakapcsolatban álló művészek:
Alexa Károly – irodalomtörténész, kritikus, az Életünk című folyóirat főszerkesztője;
Hamvai Kornél – drámaíró, dramaturg;
Molnár Piroska – Kossuth-díjas színművésznő;
Nádasdy Ádám – költő, műfordító, nyelvész, egyetemi tanár;
Valló Péter – Kossuth-díjas színházi rendező.

A főzsűri konszenzussal határozott arról, hogy a nyolc dráma közül melynek szerzője nyerte el az egyetlen, nettó 3 millió forint összegű díjat.
Csak a döntés után – közjegyző jelenlétében – került sor a pályázati jeligék feloldását tartalmazó zárt borítékok felbontására, s ekkor derült fény a győztes, illetve a többi versenyben lévő mű alkotójának nevére:

SZÉKELY CSABA: VITÉZ MIHÁLY
KERÉKGYÁRTÓ ISTVÁN: PUZZLE
RÉCZEI TAMÁS: HANGYABOLYDULÁS
JELES ANDRÁS: ÁRVÁK
SZABÓ ILLÉS: KIZÖKKENT IDŐK
DÉZSI FRUZSINA: FEKETE MACSKA
MAGYAR ELEMÉR: EGY TALICSKA POGÁCSA
PUSZTAI GERGELY: FELLENGŐG

A díjnyertes darabot a Weöres Sándor Színház a 2014/15-ös évadban mutatja be. A színház művészeti vezetése kész más olyan műveket is színpadra állítani, amelyek a pályázaton részt vett alkotások közül felkeltették érdeklődésüket.

Forrás: Weöres Sándor Színház

Kultúrpiknik