Hobo koncertet ad Viszockij emlékére Moszkvában

A Farkashajsza című, Viszockij emlékének szentelt lemezét mutatja be Hobo (Földes László) kedden a Moszkvai Magyar Kulturális Központban.

Földes László Hobo - Forrás: Wikipédia

Földes László Hobo – Forrás: Wikipédia

A magyar színész-zenész, énekes az MTI-nek hétfőn, Moszkvába érkezését követően elmondta: fárasztó útról, szinte egyenesen az Egyesült Államokból utazott az orosz fővárosba, hogy a Vlagyimir Viszockij verseiből összeállított lemez anyagát bemutassa az orosz főváros közönségének. Hobo a Balassi Intézethez tartozó Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ meghívásának tett eleget.

A programot a világhírű orosz előadóművész-színész születésének 75. évfordulója alkalmából szervezték. A moszkvai kulturális intézeti koncerten várhatóan jelen lesz Viszockij fia is.

Hobo egyik első dolga volt, hogy felkeresse a moszkvai Vaganykovo temetőben a tragikus sorsú Vlagyimir Viszockij sírját. Mint mondta, 2009-ben is elzarándokolt a temetőbe.

A legendás orosz költő dalaiból készített Farkashajsza című lemezt január 21-én mutatta be Földes László a fővárosi Bárka Színházban. Hobo első Viszockij-átdolgozásai 1998-ban jelentek meg lemezen Adjatok a kutyáknak húst címmel.

Vlagyimir Viszockij (1938-1980) szovjet (orosz) színész, költő, előadóművész 1964-től haláláig volt a moszkvai Taganka Színház tagja, több mint húsz szerepet alakított, köztük Hamletet. Harminc filmben szerepelt. Gitárral kísért dalai, orosz sanzonjai már életében túlnőttek rajta, holott ezek zömét életében nem adták ki és versei sem jelentek meg akkor.

Forrás: MTI