Pályázat az Esterházy Művészeti Díjra

Ismét pályázni lehet az Esterházy Művészeti Díjra a 40 év alatti magyar kortárs festőművészeknek a www.esterhazy-muveszeti-dij.hu internetes oldalon, a határidő szeptember 30.

Az előzsűrizés keretében a független zsűri az online pályázatok alapján legfeljebb húsz továbbjutót kiválaszt. A második fordulóba jutottak október 18-tól kapnak írásbeli értesítést – értesítette az ausztriai, kismartoni székhelyű Esterházy Magánalapítvány szerdán az MTI-t.

A beadott pályaművek végső zsűrizése november 3-án Budapesten lesz. Az ünnepélyes eredményhirdetést és díjkiosztást november 21-én a Szépművészeti Múzeumban tartják. A díj főszponzora az Uniqa Konszern.

Forrás: MTI

A pályázatot kétévente írja ki az alapítvány. A 2009-ben megalapított Esterházy Művészeti Díjjal a kortárs festészetben alkotó fiatal, tehetséges művészek támogatása és pályafutásuk elindítása a cél. Az egyenként 5000 eurós díjat kétévente, legfeljebb kettő és legalább három, 40 év alatti magyar művésznek ítéli oda a független szakmai zsűri, amelynek elnöke Hegyi Lóránd, a Saint-Etienne-i Modern Művészeti Múzeum főigazgatója.

A díjat 2009-ben a Borsos-Lőrinc alkotópárnak, Siegmund Ákosnak és Horváth Dánielnek, 2011-ben Király Andrásnak, Szabó Ábelnek és Karácsonyi László Attilának ítélte oda a szakmai zsűri.

A kortárs művészet támogatása az Esterházy Contemporary program keretében a család 19. századig végzett mecénási és műgyűjtő tevékenységének folytatása.

Forrás: MTI