Megnyerte a Britain's Got Talent döntőjét az Attraction

Megnyerte a Britain’s Got Talent brit televíziós tehetségkutató vetélkedősorozat szombat esti döntőjét a magyar Attraction látványszínház, amelyet már az elmúlt hetek elődöntői óta abszolút favoritként tartott számon a londoni fogadóipar és a brit sajtó.

Attraction magyar árnyjátékszínház tagjai  -  MTI fotó: Deme Dániel

Az Attraction magyar árnyjátékszínház tagjai – MTI fotó: Deme Dániel

Az Attraction a végső megmérettetés 11 szereplője közül a legtöbb közönségszavazatot kapta.

A világ egyik legnagyobb ilyen jellegű showműsorában aratott diadallal 250 ezer font (87 millió forint) pénzjutalom jár, és a társulat jogot nyert arra is, hogy részt vegyen az idei Királyi Varietén, ahol az uralkodócsalád tagjai, köztük II. Erzsébet királynő előtt léphet fel.

A döntőbeli produkciót itt nézheti meg! 

Csák János, Magyarország londoni nagykövete az eredményhirdetés után, a műsorban bejátszott élő telefonhívásban köszönte meg a brit közönség támogatását.

Az együttes, amely az ITV kereskedelmi televízión sugárzott vetélkedő történetének első magyar döntőse és nyertese, Edward Elgar hazafias dala, a Land of Hope and Glory zenéjére adta elő bravúros árnyjátékra épülő kétperces produkcióját.

Az előadás Nagy-Britannia utóbbi évtizedeinek történelmi eseményei, kiemelkedő politikai személyiségei és az uralkodó előtt tisztelgett. Először Sir Winston Churchill néhai miniszterelnök, a világháborús győztes alakja elevenedett meg. Közben bejátszották a legismertebb és leggyakrabban idézett mondatot – „We shall fight them on the beaches” – Churchill 1940-ben elhangzott híres parlamenti beszédéből, amelyben a kormányfő hitet tett amellett, hogy Nagy-Britannia soha nem adja fel a küzdelmet a náci Németország ellen, és harcolni fog ellene tengeren, tengerpartokon, szárazföldön, hegyekben és városokban.

Utána elhangzott Churchill történelmi bejelentése a II. világháború európai hadszínterein aratott győzelemről.

Ezután a tavaly nyári londoni olimpiai játékok emléke elevenedett meg az előadásban: az árnytáncosok kialakították az olimpia ötkarikás szimbólumát, miközben David Cameron brit miniszterelnök megnyitó beszédének egy részlete hallatszott.

A következő jelenetben a társulat II. Erzsébet királynő koronázásának idei 60. évfordulójáról emlékezett meg, kialakítva az uralkodó árnyfiguráját, és a koronázás pillanatát.

A záró képsor a brit oroszlánt ábrázolta, a közönség egetverő ovációja közepette.

Simon Cowell, a Britain’s Got Talent producere, a zsűri elnöke az előadás után kijelentette: el sem tudta volna képzelni az idei döntő ennél jobb befejezését.

Szűcs Zoltán, az együttes alapítója és vezetője közölte: ez volt a csapat eddigi legfontosabb előadása. „A brit közönségnek szeretnénk köszönetet mondani ezzel az előadással” – tette hozzá, utalva arra, hogy a társulat a múlt heti utolsó elődöntőből a legtöbb közönségszavazattal jutott a szombat esti döntőbe.

A két és félórás fináléban az Attraction társulatának meglehetősen összetett mezőnnyel kellett megküzdenie. A döntősök között volt hasbeszélő, 14 éves humorista, egy szál gitárral fellépő popénekes reménység, női parodista, gyermekek alkotta táncegyüttes és hihetetlen hangú, de szintén gyermekkorú soulénekes.

Az eredményhirdetés során először azokat a fellépőket hirdették ki, akik a közönségszavazatok alapján nem jutottak be az első három közé, majd a talpon maradt hármas mezőnyből – az Attraction mellett a Richard and Adam énekes duó és Jack Carroll, a 14 éves humorista – végül a magyar társulat diadalát jelentették be a műsorvezetők.

Szűcs Zoltán az eredményhirdetés után – a műsorvezető kérdésére, hogy mire fordítják a 250 ezer fontos fődíjat – kijelentette: erre még nem tud válaszolni, a társulat számára most az a legfontosabb, hogy előadhatják produkciójukat a brit királyi család tagjai előtt.

A magyarok győzelmének kihirdetése után, az ITV digitális csatornáján, az ITV2-n folytatódó élő műsorban Csák János londoni magyar nagykövet telefonon „fantasztikusnak” nevezte, hogy Nagy-Britannia, e multikulturális nemzet egy olyan együttesre voksolt, mint az Attraction. A nagykövet megköszönte „a fantasztikus brit közönségnek” a magyar csoport támogatását.

Válaszában Simon Cowell kijelentette: nagyon örül a magyarok győzelmének, és megtiszteltetésnek veszi, hogy a Britain’s Got Talent műsorában léptek fel. Hozzátette: reményei szerint hamarosan ellátogat Magyarországra.

Amanda Holden színésznő, a zsűri egyik tagja az eredményhirdetés után kijelentette: az Attraction produkciója alapján biztos benne, hogy a társulatból globális sikeregyüttes válik.

Ennek reális lehetőségére már a szombat esti döntő előtt utalt a brit sajtó. A The Sun – a legnagyobb példányszámú brit napilap – szombati kiadásában felfedte: tudomása szerint Simon Cowell már elkezdte az előkészületeket az Attraction „áttelepítésére” Las Vegasba, az amerikai szórakoztatóipar fellegvárába, ahol az egyik legnagyobb globális megashow, a Cirque du Soleil riválisaként léptetné fel a magyar együttest.

A Britain’s Got Talent egyik bennfentese azt mondta a The Sunnak, hogy „Cowell szilárd meggyőződése szerint az Attraction jövője Las Vegasban van”.

A londoni fogadóirodák körében is messze a magyar társulat volt a szombat esti döntő favoritja.

Az egyik legnagyobb fogadóhálózat, a Ladbrokes hetek óta a magyarok győzelmét kínálta játékra listavezetőként, egyre szűkülő, szombaton már csak 2/7-es pénznyeremény-esélyt kiírva az Attraction döntőbeli diadalára. Ez azt jelenti, hogy aki erre a tétre tett fel 100 fontot, és fogadása bejött, az utolsó kiírás alapján mindössze 129 font nyereményt kasszírozhatott.

Forrás: MTI