Nemzetközi lovagrendek találkozója Sümegen

Lovagokat avatnak és új lelki vezetőt iktatnak be szombaton a nemzetközi lovagrendek találkozóján Sümegen.

A karitatív tevékenységet végző lovagrendek több mint tíz éve gyűlnek össze rendszeresen Sümegen. Idén két német, egy orosz és egy belga lovagrend mintegy 150 tagja érkezik a városba a Szent László Rend Egyesület meghívására – tájékoztatta Tisler Anna, a sümegi önkormányzat médiafelelőse szerdán az MTI-t.

A találkozón részt vesz a Szent Mihály Arkangyal, a Griff, a Teuton és a Livlandi Kardlovagok Rendje.

A lovagrendi világtalálkozó résztvevői szombaton 15 órakor díszegyenruhában megkoszorúzzák Szent László szobrát, majd négykor a Plébániatemplomban szentmise kezdődik, amelynek keretében lesz lovagavatás és beiktatják a Teuton Lovagrend új lelki vezetőjét, Fodor Józsefet, aki a nagyváradi érsekségről érkezik.

A karitatív lovagrendek több tonna tartós élelmiszert, bébiételt, használati tárgyakat osztottak ki korábban a térségben. Munkájukért a város kitüntető címeket adományoz, amit szombaton Rátosi Ferenc független polgármester ad át.

A lovagrendek részvételével nyújtják át azt a két motorkerékpárt is, amelyet az önkormányzat a polgárőrségnek vásárolt. Az elsősegélynyújtó felszereléssel és porral oltó készülékkel ellátott motorokat kiképzett polgárőrök fogják vezetni, ők így olyan helyeken is segítséget tudnak nyújtani, ahová más járművel nehezebb eljutni.

Forrás: MTI