Francia négyest táncoltak diákok Szombathely főterén

Szombathely immár hagyományosan idén is bekapcsolódott a Qadrille Európai Táncfesztivál programjába, amelynek keretében középiskolás diákok táncolnak francia négyest egyszerre, egy időben Európa tíz országának több mint ötven városában.

Szombathelyen 320 diák alakított 80 Qadrille-kört a francia négyeshez, a fiúk fekete, a lányok pedig fehér pólóban, fehér esernyőt nyitva táncolták a francia négyest, Johann Strauss A denevér című operettjének zenéjére.

A Szombathely főterén felsorakozott diákok pontban délben kezdtek az érettségiző társaikat köszöntő táncukba.

Az Európai Qadrille Táncfesztivált, Közép- és Kelet-Európa 27 városában több mint 17 ezer középiskolás részvételével 2005-ben rendezték meg először, akkor is Szombathely képviselte hazánkat 420 diákkal.

A nemzetközi táncos megmozdulásnak, amely a Guinness Világrekordok szerint a legnagyobb az egy időben előadott szinkrontánc kategóriában, a maribori székhelyű Szlovéniai Táncegyesület az ötletgazdája – mondta el az MTI-nek Novák Edina, a rendezvényt magyar részről szervező AGORA Szombathelyi Kulturális Központ munkatársa.

Szombathelyen idén a szokásosnál is népesebb volt a táncosok nézőközönsége, hiszen ezekben a napokban 450 zarándok érkezett Szent Márton szülővárosába a németországi rottenburg-stuttgarti egyházmegyéből, és ők is végignézték a fiatalok táncát.

A bemutatót a Baden-Württemberg tartományból Buchen városából érkezett fúvószenekar koncertje követte.

Forrás: MTI