Lydia Davis amerikai írónő kapta a Nemzetközi Man Booker Díjat

Amerikai novellista, Lydia Davis nyerte el az idén a Nemzetközi Man Booker Díjat, amellyel kétévente egy-egy szerző teljes munkásságát jutalmazzák.

Davis, az Albany Egyetem irodalomprofesszora az Observer kritikusa, William Skidelsky szerint különösen szűkszavú írásaival újraértelmezte a rövidséget. A szerző emellett elismert műfordító, Marcel Proust és Gustave Flaubert-fordításaiért a francia művészeti érdemrend lovagi fokozatát kapta.

Az írónő a 60 ezer fonttal járó díj szerdai londoni átadása után elmondta: éppen Proust Az eltűnt idő nyomában című monumentális regényfolyamának fordítása közben fordult meg a fejében, hogy vajon milyen rövid is lehet egy novella. Az foglalkoztatta, hogy milyen kevés mondanivaló az, ami még működik.

Davis egyes novellái két-három, vagy akár kilencoldalasak, de akad egybekezdésnyi vagy egymondatos munkája is.

A díj zsűrijében Christopher Ricks irodalomtudóson kívül Elif Batuman író-esszéista, Aminatta Forna író, dokumentumfilmes, Yiyun Li regényíró és Tim Parks író kapott helyet.

Ricks laudációjában elmondta: a 65 esztendős Davis írásai annyi irodalmi struktúrát ölelnek fel, hogy nehéz lenne őket egyetlen címke alá besorolni. „Nevezzük őket hivatalosan elbeszélésnek? Vagy talán miniatúrának? Anekdotának? Esszének? Tréfának? Példázatnak? Mesének? Szövegnek? Aforizmának vagy velős mondásnak? Imának vagy irodalmi bölcsességnek? Vagy beérhetnénk a tapasztalattal?” – fejezte ki tanakodását.

Davisnek The End of the Story (A történet vége) című egyetlen regényén kívül hét novelláskötete jelent meg, köztük a Break It Down, az Almost No Memory és a Varieties of Disturbance. Legújabb gyűjteményes kötetét Can’t and Won’t címmel 2014-ben adják ki az Egyesült Államokban.

A Nemzetközi Man Booker Díjat kétévente ítélik oda. Az elismerésre bármilyen nemzetiségű, még élő írót jelölhetnek, akinek munkái elérhetők angol nyelven. Idén 150 író közül választották ki a tízes szűkített listán szereplő díjesélyeseket. Davis mellett a kínai Jen Lien-ko (Yan Lianke), az orosz Vlagyimir Szorokin, valamint a díj történetének legfiatalabb (45 éves) jelöltje, Marie N’Diaye francia író, a svájci Peter Stamm, az amerikai Marilynne Robinson, a kanadai Josip Novakovich, az izraeli Aharon Appelfeld, az indiai U. R. Ananthamurthy és a pakisztáni Intizar Huszain került a listára.

Korábban Philip Roth és Alice Munro is elnyerte a nemzetközi díjat.

Forrás: MTI