Emléktáblát avattak Bujtor István színművész tiszteletére

Emléktáblát avatott Bujtor István születésének 71. évfordulója alkalmából a ferencvárosi önkormányzat a Mester utca 1. számú ház falán, a színművész, színigazgató, rendező egykori lakhelyén.

A IX. kerületi önkormányzat MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint a keddi eseményen beszédet mondott Bácskai János, Ferencváros polgármestere, valamint Frenreisz Károly, a színművész testvére. A rendezvényen családtagok, barátok emlékeztek a 2009-ben elhunyt Balázs Béla-díjas művészre. Ferencváros koszorúját Vas Imre országgyűlési képviselő és Bácskai János helyezte el.

Bujtor István 1942. május 5-én született Budapesten. A közgazdasági egyetem külkereskedelmi szakán 1966-ban szerzett diplomát, de egyetlen napig sem volt külkereskedő. Már másodéves egyetemistaként részt vett egy próbafelvételen, és megkapta a szívtipró sofőr szerepét Máriássy Félix Karambol című filmjében. Debütálása szakmai és közönségsikert eredményezett, így indult színészi karrierje. 1966-ban lett a győri Kisfaludy Színház tagja, két év múlva a budapesti József Attila Színházhoz szerződött. 1971-től a pécsi színház társulatához tartozott, 1976-tól 1978-ig a Vígszínházban játszott, majd a Mafilmhez szerződött. 1989-ben a székesfehérvári Vörösmarty Színházhoz kötötte a szerződése, 1993-ban a Mahir Film Kft. vezetője lett. 2007 végén öt évre megválasztották a veszprémi Petőfi Színház igazgatójának.

A színész találta ki és játszotta el 1980-ban a rendőrnyomozó Ötvös Csöpi alakját A pogány Madonna című filmben. A krimisorozat második filmje a Csak semmi pánik volt, 1985-ben Az elvarázsolt dollár forgatására már céget alapított és összegyűjtötte a szükséges pénzt. A sorozat negyedik darabja, a Hamis a baba, majd a 2000-es évek elején készült Zsaruvér, csigavér című újabb „bunyós” filmsorozatban a háttérbe tolt, ám szakmailag nélkülözhetetlen Ötvös Csöpi küzd meg bennük a mindenre alkalmatlan, de folyton kitüntetett főnökével, Kardos doktorral (Kern András).

Nem véletlen, hogy e filmek helyszíne a Balaton és környéke, Bujtor „becsempészte” alkotásaiba kedvenc hobbiját, a vitorlázást.

Bujtor István 2009. szeptember 25-én hunyt el. Balatonszemesen temették el, bátyja, Latinovits Zoltán mellé.

Forrás: MTI