Színházak éjszakája – Dalparádék, kulisszajárás és tánctanulás a színházakban

A Budapesti Operettszínház művészei egyebek mellett dalparádéval és tánctanítással, a Városmajori Szabadtéri Színpad koncerttel, a József Attila Színház és az Újszínház a kulisszák titkainak megismerésével várja az érdeklődőket szombaton, a színházak éjszakáján Budapesten.

A Budapesti Operettszínházban a gyerekeket Oszi Boszi, a repülő nagyanyó címmel zenés „mesesó” és közös zenélés, a színház előtt rajzverseny és az Erdei kalamajka című zenés mesejáték várja. A nagyobbak meghallgathatják a színház művészeinek idegen nyelvű dalparádéját és a Budapest Folk Jazz Band koncertjét. A nemrég bemutatott Ördögölő Józsiás című rockoperett táncait a koreográfus-asszisztens tanítja a résztvevőknek.

A Városmajori Szabadtéri Színpad a Fogi Meseszínház előadásával, olvasósarokkal, kézműves foglalkozásokkal és bűvész mutatványokkal szórakoztatja a kisebbeket. A közönség filmslágereket, operett- és vígopera-részleteket hallgathat, majd az Argentintango koncertje zárja az estét. A programokat borkóstoló, tánctanulás és várostörténeti séta is színesíti – olvasható a www.szinhazakejszakaja.hu oldalon.

A József Attila Színházban Bakó Márta jelmezeit, az Óbudai Képzőművészeti Szakközépiskola arculatterveit, valamint Kaló Flórián relikviáit és a róla elnevezett díjazottak emlékeit bemutató tárlatok láthatók. Az érdeklődők a kulisszák titkait is kileshetik: Nemcsák Károly, a színház igazgatója kíséri az előtértől a színpadon át az alagsor titkos zegzugaiba a résztvevőket, akik a színpadon találkozhatnak és beszélgethetnek A nagymama című előadás szereplőivel.

Portisch Lajos basszbariton előadói estje után sakkjátszmára is kihívja a vállalkozó szelleműeket, a színház ügyelője pedig megmutatja, mit kell tenni azért, hogy a szereplő akkor és ott lépjen a színpadra, ahol azt a rendező megálmodta. Fehér Adrienn és Jónás Andrea dalokat és filmslágereket énekel.

Az Újszínházban a színfalak mögé is betekinthetnek az érdeklődők, emellett a családokat a Pöttöm Panna című gyermekelőadás, a Farkas Ensemble és az Újszínház zenekarának koncertje szórakoztatja.

Egyes programokra előzetes regisztráció szükséges, a szabad helyekről érdemes a színházaknál érdeklődni.

A színházak éjszakája támogatója a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), a közmédia több magazinműsorában és hírműsorában is szó lesz a rendezvényről.

Forrás: MTI