India a Nagycsarnokban

Indiai fűszerek, ájurvédikus gyógyászat, jógakönyvek, textilek, ékszerek, indiai táncok lesznek többek között az Indiai napokon, a budapesti Központi Vásárcsarnokban.

indiaKét év után újra bemutatkozik a kontinensnyi ország az indiai nagykövetség szervezésében a Nagycsarnokban, ahogy a budapestiek hívják a műemlék fedett piacot.

Szabó Krisztina, a követség programmenedzsere elmondta az MTI-nek, hogy fűszerek bemutatója és vására lesz. A curry, a különféle chilik, a koriander, a kardamom és a híres fűszerkeverék, a garam maszala felhasználásához tanácsokat is adnak, és ételek ízlelésével is kipróbálható az Indiai napokra kitelepült étteremben.

Lesznek indiai ajándéktárgyak, füstölők, textilek, ruhák és ékszerek.
Megismerheti az érdeklődő Goát, India délnyugati üdülőparadicsomát monszunerdőkkel, örökzöld növényzettel, hosszan elnyúló fehér homokos óceánparttal. Goa 1510-től 400 évig portugál gyarmat volt, és a lakosság áttért a keresztény hitre. Panadzsiban, a fővárosban jellegzetes látnivalók a portugál gyarmati építészet emlékei, Ó-Goán, az óvárosban álló Jézus Születése-bazilika az UNESCO világörökségi listáján szerepel.

Kaphatók lesznek jógakönyvek és az ájurvédikus gyógyászatról szóló kiadványok. India ötezer éves egészségmegőrző rendszeréről, az élet tudományáról előadást tart a szenvedély- és a daganatos betegségek megelőzéséről, illetve rehabilitációjáról Riesz István ájurvédikus orvos, a Magyar Ájurvéda Társaság elnöke. Az ájurvéda üzenetéről a modern kor emberének Szalkai Iván szakorvos beszél. Mindemellett lehet majd vásárolni ájurvédikus piperecikkeket is.

Mumbaiban van a hindi nyelvű filmgyártás központja, amelyet Hollywood után Bollywoodnak neveznek, és a filmekben látható táncokból a magyar Schlakker Angelika csoportjával ilyen koreográfiákat mutat be. Készítettek klipeket a bollywoodi filmek zenés, táncos jeleneteiből és ezeket nagy képernyőre vetítik. Láthatnak majd az érdeklődők dél-indiai templomi táncot is, a baratanátjámot.

Forrás: MTI

Vámház krt-i Vásárcsarnok
(Budapest IX. kerület, Vámház krt. 1-3.)
2013. április 25-27.
Csütörtök-Péntek: 9.00-17.00
Szombat: 9.00-15.00