Újragondolt szecesszió Gödöllőn

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének hallgatói mutatkoznak be azon a kiállításon, amely szombaton nyílik a Gödöllői Iparművészeti Műhelyben (GIM) – mondta el az MTI-nek Katona Szabó Erzsébet textilművész, a GIM-ház vezetője.

A gödöllői szecessziós évhez kötődő kiállításon a soproni egyetem hét növendékének alkotásai láthatók. A hallgatók azt vizsgálták, miképp kerülhet kapcsolatba egy száz évvel korábbi művészeti mozgalom a mai fiatal alkotókkal, s hogyan tudják saját grafikai nyelvükre lefordítani annak eredményeit – vázolta a kiállítás hátterét a szervező.

Hozzátette: az Orosz István grafikusművész és Juhász Márton tipográfus vezette Körösfői 150 elnevezésű projektben a hallgatók a 150 éve született Körösfői-Kriesch Aladár festő- és iparművész, valamint az általa a múlt század elején alapított Gödöllői Művésztelep újragondolását kapták témaként.

A fiatal grafikusok műveit jellemezve Katona Szabó Erzsébet kiemelte, hogy alkotásaikban a személyiségükön átszűrve, saját interpretációjukban jelenik meg a szecesszió. Egyéni szemléletmódjukat egyebek mellett plakátok, névjegykártya, meghívó, boríték, levélpapír, játékkártya, ex libris tükrözi, de készítettek teljes abc-t saját betűtípussal és terveztek csatornafedelet, utcanévtáblát is. A kiállítás április végéig látható.

Forrás: MTI