40 éve a vízről a vízért – Évforduló

Látogatói élmények, emlékek gyűjtésével és internetes játékkal ünnepli 40. születésnapját idén az esztergomi Duna Múzeum, hivatalos nevén a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum. Az  évad eseményei a jeles évforduló köré szerveződnek majd.

régi

Az 1973-as alapítástól eltelt négy évtized történetét az egykori látogatókkal, mai múzeumbarátokkal közösen kívánják felidézni. A múzeum saját intézménytörténeti gyűjteményének dokumentumai mellé várják azokat az emlékeket is, melyeket a Vízügyi – majd új nevén Duna – Múzeumban tett látogatásáról őriz a közönség: múzeumban készült fotókat, filmeket, személyes visszaemlékezéseket.

A múzeummal egyidős, vagyis 2013-ban a 40. születésnapjukat ünneplő látogatók idén a belépőjegy mellé kis ajándékot kapnak.

Februárban egész éves játék is indul 40 év – 40 tárgy címmel. A múzeum honlapján és Facebook oldalán hétről hétre egy-egy különleges műtárgyat ismerhetnek meg közelebbről a látogatók. Havonta egyszer egy rövid totó kitöltésével lehet részt venni a játékban, a helyes megfejtők között ajándék belépőjegyeket, az év során a legtöbb helyes választ beküldők között pedig értékes ajándékcsomagot sorsolnak ki.

épületkép_új

A tervek szerint a Múzeumok Éjszakáján kerül sor a nagy születésnapi ünneplésre. Ebből az alkalomból megidézik a múzeum első állandó kiállításának hangulatát is. Az év második felében jubileumi tanulmánykötet megjelentetését és – sikeres pályázat esetén – egy múzeumtörténeti időszaki tárlat megrendezését is tervezik a múzeum munkatársai.

A részletekről és az aktuális születésnapi eseményekről a Duna Múzeum honlapján tájékozódhatnak: www.dunamuzeum.hu.

A Magyar Vízügyi Múzeumot 1973-ban alapították az Országos Vízügyi Hivatal Vízügyi Dokumentációs és Továbbképző Intézetének részeként. Az addig kiállítóhellyel nem rendelkező gyűjtemény első állandó kiállítása 1980-ban nyílt meg „A Duna és a magyar vízgazdálkodás története”  címmel Esztergom belvárosában, az egykori főkáptalan épületében. 1994. óta – az akkor megalakult Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium fenntartásába kerülve – viseli a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum nevet, gyűjtőköre is kibővült.

1998-ban az épület restaurálása miatt a tárlatot lebontották. A megújult belső terekbe tervezett, innovatív új állandó kiállítás 2001. októberétől fogadja a látogatókat. Az Év Múzeuma (2001) és a Családbarát Múzeum (2005) díjak mellett 2003-ban elnyerte az Európai Múzeum Fórum (European Museum Forum) különdíját, 2008-ban pedig a Vendégbarát Múzeum díjat. Az óvodás és iskolás csoportok számára változatos programokat kínáló intézményben 2010-ben európai uniós támogatással új foglalkoztatóhelyiséget alakítottak ki. A Duna Múzeum évente átlagosan 20.000 látogató számára kínálja a vízzel való találkozás, a vízről való játékos ismeretszerzés lehetőségét.

A múzeum tárlatai február 1-től látogathatók. További információ: www.dunamuzeum.hu.

Forrás: 

40 éves Duna