Hetvenezren követték élőben a szambaiskolák első felvonulását a riói karneválon

Több mint hetvenezer néző követte figyelemmel a helyszínen, amikor hétfőre virradó éjszaka a karnevál részeként felvonult Rióban a versenyben részt vevő első hat szambaiskola. A klubok nyolcvan-nyolcvan percet kaptak a bemutatkozásra.

A riói karnevál legnagyobb látványossága a tizenkét különleges szambaiskola felvonulása, amelynek színtere 1984 óta a világhírű építész, Oscar Niemeyer által tervezett Sambadromo. A 700 méter hosszú, stadionhoz hasonlóan széksorokkal szegélyezett építményben helyi idő szerint vasárnap este vonultak fel az iskolák, egyenként akár négyezer táncossal.

Rio
(Fotó: MTI/AP/Hassan Ammar)

Rio de Janeiróban mintegy hetven szambaiskola működik, ezeket szigorú hierarchia alapján hat versengő osztályba sorolják. A három alacsonyabb minősítésű csoportba tartozó iskolák az utcán parádéznak, ezeket bárki láthatja, sőt csatlakozhat a menethez. Csak az elit iskolák „mérhetik össze tudásukat” a Sambadromóban.

A 2013. évi karnevál királya címért hétfő este tovább folyik a küzdelem, amikor a második körben újabb hat szambaiskola vonul fel. A zsűri hamvazószerdán hirdeti ki a verseny győzteseit. Szombaton újra felvonulnak a legjobb helyezést elért iskolák, és hivatalosan is véget ér a 2013-as riói karnevál.

Forrás: MTI