Benedek Miklós rendezi Kecskeméten a Meseautót

Február 12-én mutatja be a kecskeméti Katona József Színház kamaraszínháza az 1934-ben bemutatott Meseautó című nagy sikerű film Benedek Miklós és fia, Benedek Albert által átdolgozott színpadi változatát.

Át kellett dolgozni a filmet ahhoz, hogy a színházban be tudjuk mutatni, hiszen egész más a film stílusa, formája – mondta az egyik próba után az MTI-nek a darabot rendező Benedek Miklós.

A színész nem mondott azonnal igent, amikor Cseke Péter, a kecskeméti színház igazgatója megkérdezte, nem lenne kedve megcsinálni. Azt válaszoltam, hogy átnézem, hiszen volt a Meseautóból egy Ágoston György-féle változat, amelyet a hetvenes években játszottak a Karinthy Színházban, de én másként képzeltem el a darabot – tette hozzá.

A fiával, Benedek Alberttel – aki a művész szavai szerint „írogat és belekóstolt már ebbe a világba” – nekifogtak a film történetének színpadra állításának és megírták az elmúlt nyáron a forgatókönyvet.

Próbáltuk teljesen megtartani a Vadnaiék által írt Meseautó történetet, de egy kicsit közelítettünk a mához – mondta a színész-rendező. Egy álom keretében írtuk meg a történetet, ahol a gépíró kisasszonynak eljön a mesebeli herceg, maga a vezérigazgató – utalt a filmhez képest kicsit megváltoztatott kerettörténetre Benedek Miklós. Vera egyszer csak elalszik és álmodja ezt a történetet, ebbe a mesébe jönnek a figurák: Szűcs vezérigazgató, a bankban irattárvezetőként dolgozó Halmos Aladár, Anna, a vezérigazgató titkárnője és a többiek – mondta a rendező, hangsúlyozta azonban, hogy a történet tulajdonképpen ugyanaz mint a filmben.

Benedek Miklós szerint több problémát okozott az, hogy kamaraszínházban kell bemutatni a darabot, amelynek színpadára nem fér be egy igazi autó. A színpadon azonban így is lesz autó – tette hozzá.

A bemutató különlegességének nevezte a rendező azt, hogy a történet helyszíneit hét táncos változtatja, akik táncolnak, énekelnek, játszanak és díszítenek, ezáltal főszereplővé válnak.

Benedek Miklós Vida Pétert, egykori főiskolai tanítványát, a Thália Színház tagját kérte fel, hogy játssza el Halmos Aladár szerepét – az eredeti filmben Kabos Gyula alakította. Tudtam, hogy ez teljesen neki való, mintha rászabták volna, nem a Kabos, hanem maga a figura, a kis chaplinesség, a kis könyvelő, amit nagyon jól el tud játszani, mellette nagyon jól énekel és nagyon jól mozog – mutatta be az irattárvezető szerepére meghívott színészt.

A kamaraszínházbeli bemutatón Szűcs János vezérigazgatót – a filmben Törzs Jenő alakította – Kiss Zoltán játssza, Annát, a vezérigazgató titkárnőjét Csombor Teréz jeleníti meg, míg Kovács Vera szerepét Trokán Nóra alakítja. Vera szüleit Kiss Jenő és Réti Erika játsszák el, akik nem csak a „Vera álmában”, hanem a valóságban is házaspárként élnek. A banki alkalmazott szerepében Magyar Évát láthatják a nézők, míg az autószalon tulajdonosát Szokolai Péter alakítja.

Forrás: MTI