Czigány Magda könyve a Szepsi Csombor Körről Londonban

Czigány Magda Szigetmagyarság – Londoni magyar sziget című, A Szepsi Csombor Kör rövid történetéről szóló kötetét mutatják be csütörtökön a Balassi Intézet Londoni Magyar Intézetében a British Hungarian Fellowship szervezettel közösen.

Czigány Magda könyvében visszavezeti az olvasót 1956-ba, amikor számos fiatal értelmiségi kényszerült elhagyni Magyarországot, és közülük sokan Angliában találtak új otthonra. A hazájukat kényszerből elhagyott magyar diákokat barátságos és nagylelkű környezet fogadta Londonban. Többek között maga a londoni főpolgármester adakozást hirdetett meg a menekültek számára. Az angol polgárok kétmillió font adományt gyűjtöttek össze 1956-ban.

A Szepsi Csombor Kör 1964 decemberében alakult Londonban azzal a céllal, hogy a magyar nyelv és irodalom, valamint a művészetek terjesztését segítse, ösztönözze. Munkára és együttműködésre kívánt alkalmat nyújtani azoknak, akik – Szepsi Csombor szavaival élve – „idegen földekre látni, hallani, tanulni, értelmet venni minden tartóztatás nélkül elindultak”.

A kör létrehozói – Czigány Lóránt, Siklós István és Cs. Szabó András – 1956-os menekült magyar diákok voltak, akik brit egyetemeken tanultak és szereztek képesítést, de mindvégig azon dolgoztak, hogy szülőhazájuknak, Magyarországnak hírnevét öregbítsék. Az alapítók a londoni magyar írók, alkotók közvetlen támogatását kérték munkájukhoz. A mentorok közé tartozott Iványi-Grünwald Béla, Szabó Zoltán és Cs. Szabó László.

Czigány Magda könyvében az alapítók és a belső munkatársak mindenre kiterjedő ismeretével rajzolja meg a kör történetét. A bemutatón Neményi Ninon, a BBC egykori munkatársa és Sárközi Mátyás neves író, publicista, szintén a BBC egykori munkatársa lesz a szerző beszélgetőpartnere – tájékoztatta a Balassi Intézet Londoni Magyar Intézete szerdán az MTI-t.

Forrás: MTI