Új népzenei sorozat indul a Fonó Budai Zeneházban

Vonón innen, vonón túl címmel csütörtökönként új sorozat várja a népzene és néptánc iránt érdeklődőket a Fonó Budai Zeneházban.

A Kárpát-medencéből való, de kevéssé ismert muzsika szólal meg a sorozatban, nem a megszokott hangszereken és nem is a hagyományos zenekari felállással – közölte az MTI-vel Hegedűs Anna sajtómenedzser.

A sorozat a sokak által kedvelt Poros Klubot egészíti ki, első alkalommal február 7-én. Porteleki László (a Muzsikás együttes prímása) családi zenekarának klubja minden hónap első csütörtökére esik majd. A zenekar több együttesben is zenélő tagjai, Porteleki László testvére Zoltán, és fia, Áron, valamint Szabó Gergő „Bakter” a családi kötelékeknek köszönhetően hitelesen jelölték ki az első témát: Népzene a régi zenészdinasztiák nyomán.

A gyimesi tánc- és dalanyagot sajátíthatják el a résztvevők Berecz Istvánnal minden hónap második csütörtökén. A Fölszállott a páva vetélkedő győztese, az est házigazdája a táncok tanítását úgy építi fel, hogy a kezdők is csatlakozhassanak, hiszen a gyimesi táncanyag lánctáncai egyszerűek, a laikusok is könnyen elsajátíthatják.

Az estek énektanítással folytatódnak, első alkalommal Dóra Áronnal, de sokszor lesz a klub vendége Tintér Gabriella is. Dóra Áron furulyán is megszólaltatja a dallamokat. A muzsikát Mihó Attila, Vizeli Balázs legkiválóbb gyimesi muzsikát játszó tanítványa szolgáltatja.

A kóló alaplépései is egyszerűen megtanulhatók. A Halász László vezette Kolo együttes 1976-ban alakult. Létének célja elsősorban a magyarországi délszláv népek, a szerbek, a horvátok és a szlovének népzenei hagyományainak gyűjtése, feldolgozása és színpadra állítása. A zenekar kezdettől aktív és állandó és kedvelt résztvevője a hazai táncház mozgalomnak, a Fonóban a hónap harmadik csütörtökén lépnek fel.

Minden hónap negyedik csütörtökén a burdon- és pásztorhangszereké lesz a főszerep. A Tallabille együttes autentikus felállásával egyedülállóan képviseli a Dél-Alföldre jellemző  tekerő-, klarinét- és dudamuzsikát. Juhász Zoltán, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, népzenekutató zoboraljai muzsikát játszik dudán. A táncok tanításáért Szente János a felelős.

Forrás: MTI